Telekomunikacije

Jeftinije telefoniranje u inostranstvo

telekom srbijaTelekom Srbije saopštio je danas da je korisnicima ponudio da uz mesečnu pretplatu od 116,82 dinara pozivaju brojeve telefona u 19 zemalja sveta po cenama koje su od 30 odsto do oko 10 puta niže od standardnih cena Telekoma.

Korisnici nove usluge Telekoma će moći da pozivaju fiksne telefone u Mađarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj po ceni od 4,8 dinara po minutu sa porezom na dodatu vrednost, dok u standardnom cenovniku minut razgovora košta 16,56 dinara. Minut razgovora sa za Francuskom, Italijom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom uz pretplatu će koštati isto 4,8 dinara, a po cenovniku staje 20,45 dinara. Korisnici nove usluge će 4,8 dinara plaćati i minut razgovora sa Švedskom, Nemačkom i Velikom Britanijom, što sada košta 24,1 dinara, kao i sa Australijom, Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), za šta je redovna cena 43,78 dinara. Za pozive u SAD i Kanadi, cena od 4,8 dinara važiće i za pozivanje mobilnih telefona, dok se za ostale zemlje primenjuje samo u fiksnoj telefoniji.

Najveća razlika u ceni biće za razgovore sa Kinom, budući da će minut koštati 4,8 dinara, dok prema važećem cenovniku košta 52,6 dinara. Minut razgovora sa Rusijom, Rumunijom i Grčkom koštaće 9,6 dinara, navodi se u saopštenju Telekoma. Prema redovnom cenovniku Telekoma, minut razgovora sa Rusijom košta 24,1 dinar, sa Rumunijom 16,6 dinara, a sa Grčkom 20,45 dinara. Zahtev za novu uslugu može se podneti pozivanjem broja info servisa 9813 ili u korisničkim servisima Telekoma Srbije, navodi se u saopštenju.

Telekom je u decembru 2008. godine ponudio vaučere “ino kol” (ino call), sa kojima se može razgovarati po istim cenama kao u novoj ponudi. Vaučeri od 200 i 500 dinara, koji se prodaju na kioscima, moraju se istrošiti u roku od mesec dana od aktiviranja, a prilikom korišćenja se ne poziva direktno broj u inostranstvu, već se prvo poziva besplatni broj naveden na vaučeru i ukucava se kod kartice. Korisnici koji budu uzeli Telekomovu pretplatu za jeftinije međunarodne tarife pozive će obavljati bez pristupnih kodova, biranjem broja 00 za inostranstvo i pozivnog broja zemlje koju zovu.

Leave a Reply