Telekomunikacije

Ko će biti novi vlasnik Telekoma Srbija?

Vlada u Beogradu odlučila je da proda 51 odsto ukupnog broja deonica Telekoma Srbije, najprofitabilnije kompanije u zemlji.

U vladinom pozivu potencijalnim kupcima se navodi da je ukupna vrednost kompanije procenjena na 2,43 milijarde evra i da ce vlada odrediti minimalnu cenu akcija.

Odlukom da ponudi većinski paket akcija, valda je prihvatila sugestiju privatizacionog savetnika – multinacionalne banke “Siti grup“.

Prvobitno je bilo najavljeno da će vlada na prodaju ponuditi 40 odsto deonica tog preduzeća, ali je na kraju novom kupcu ponuđen većinski paket akcija Telekoma Srbije.

Država Srbija je do sada vlada bila vlasnik 80 posto akcija pošto je već prodala 20 posto grčkom OTE-u odnosno njenom nemačkom suvalasniku Dojče Telekomu.

Večina analitičara pozdravlja odluku da se ipak proda većinski paket deonica jer će se, zahvaljujući tome, na tender, verovatno, prijaviti više potencijalnih kupaca, pa će i država ostvariti bolju cenu za najprofitabilnije srpsko preduzeće.

Izbegnut povlašćen položaj Dojče Telekoma

Da je ostala na snazi odluka o prodaji svage 40 odsto, to bi u povlašćeni položaj stavilo nemački Dojče Telekom koji već poseduje deo srpskog telekoma, pa bi kupovinom još 40 odsto akcija postao većinski vlasnik i stekao upravljačka prava.

Na kraju privatizacije državi ostati 7,48 odsto deonica telekoma, ali bi prema najavama vlada Srbije trebalo da zadrži takozvanu zlatnu akciju
BBC Londo

Svaki drugi potencijalni kupac morao bi da se pomiri sa time da neće biti većinski vlasnik, sve dok mu se u nekoj kasnijoj fazni ne ukaže prilika da svoj udeo poveća na preko 50 odsto.

Dojče Telekom je jedan od vlasnika grčke telekomunikacione firme OTE, koja je pak vlasnik 20 odsto srpskog telekoma – prestalih 80 odsto poseduje država Srbija.

Više od 20 posto akcija građanima i zaposlenima

Vlada u Beogradu je takodje odlučila da 21,52 odsto deonica telekoma dobiju gradjani – 15 odsto će biti podeljeno svim gradjanima koji su stekli pravo na besplatne deonice javnih preduzeća, a 6,52 odsto će dobiti bivši i sadašnji zaposleni u Telekomu, odnosno u preduzeću PTT Srbija.

To praktično znači da će na kraju privatizacije (ako se prodaja odvije prema vladinom planu) državi ostati 7,48 odsto deonica telekoma, ali bi prema najavama vlada Srbije trebalo da zadrži takozvanu zlatnu akciju, koja će joj omogućaiti da eventualno blokira strateški važne odluke sa kojima se ne slaže.

“Novac od prodaje mora da se investira”

Vlada Srbije još uvek nije saopštila koliku će početnu cenu odrediti u tenderu, ali mediji spekulišu da će Srbija za 51 odsto telekoma tražiti najmanje milijardu i 400 miliona evra.

Ako se te spekulacije pokažu istinitim, to će značiti da vlada od budućeg vlasnika traži da plati nešto više nego što je procenio privatizacioni savetnik.

Siti grup naime procenjuje da čitav Telekom vredi dve milijarde i 430 miliona evra, što bi značilo da 51 odsto firme vredi oko milijardu i 240 miliona.

U medijima se spekuliše da su, osim Dojče Telekoma, za kupovinu srpske firme zainteresovani i Austria Telekom, egipatski Oraskom, Frans Telekom i švedski “Telija sonera”.

Kupac će automatski postati i većinski vlasnik telekomunikacione firme M-Tel u Crnoj Gori i Telekoma Republike Srpske, budući da te dve firme posluju u sastavu Telekoma Srbije.

Savetnik premijera Mirka Cvetkovića i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu izjavio je za TV B92 da je od ključnog značaja da vlada ne dozvoli da se novac dobijen prodajom telekoma prelije u tekuću potrošnju, nego da se investira u infrastrukturu. (BBC)

Leave a Reply