Telekomunikacije

Končar razvio za Vipnet ekobazne stanice

Hrvatska telekomunikacijska kompanija Vipnet i Končarov Institut za elektrotehniku predstavili su u utorak zajedničko inovativno rešenje – hibridni sistem eko baznih stanica koje se napajaju obnovljivim izvorima energije kombinujući energiju sunca, vetra i vode dobijene iz vodonikovih tehnologija.

Predsednik Uprave Končarovog Instituta Stjepan Car naglasio je da je u tom rešenju prvi put u svetu, koliko znaju, primenjena vodosnik tehnologija u energetici. Stoga veruju da će se nakon testiranja na terenu taj konkurentni proizvod već iduće godine naći uz domaće i na svetskom tržištu.

Važnim je istaknuo da su rešenje osmislili i razvili mladi Končarovi inženjeri-doktori nauka u saradnji sa Vipnetovim mladim stručnjacima, kao i da ne zagađuje okolinu te se smatra i potpuno čistim izvorom energije.

Predsednik Uprave Vipneta Mladen Pejković kazao je da je probna eko bazna stanica u pogon puštena juče na području Osječko-baranjske županije, a ako test rad pokaže da se radi o pouzdanom rešenju, što su potvrdila već sva dosadašnja ispitivanja, nameravaju to koristiti na bar desetak lokacija gde neće moći koristiti elektronaponsku mrežu.

Leave a Reply