Telekomunikacije

Ljajić: 5 prioriteta u oblasti telekomunikacija

Vlada Srbije će u narednom periodu imati pet prioriteta u oblasti telekomunikacija i informatičkog društva, a to su: dalji razvoj infrastrukture, elektronska uprava, edukacija, zapošljavanje i uspostavljanje i razvoj sajber bezbednosti, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je, na otvaranju 21. Telekomunikacionog foruma – TELFOR 2013, kazao da telekomunikacije i IT daju značajan doprinos rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), zaposlenosti i investicija i u ovoj godini.

telfor2013

On je podsetio da je prošle godine u sektor telekomunikacija uloženo 230 miliona evra, i da on učestvuje sa 5, 5 odsto u BDP-u, što govori o njegovom potencijalu.

Kako je kazao, polovina ukupnog prihoda u tom sektoru, koji je iznosio 1,5 milijardi evra, dolazi od mobilne telefonije, četvrtina od fiksne, a ostalo od interneta, kablovskih operatera i drugih servisa.

 

Posebno je značajan rast internet tržišta, koje je 2012. godine ostvarilo dvostruko veći prihod u odnosu na 2008. godinu, kazao je ministar Ljajić.

On je dodao da je ove godine u Srbiji registrovano 2,4 miliona korisnika interneta, da 2,6 miliona građana svakodnevno koristi računar, 800.000 koristi elektronske servise javne uprave, a 900.000 njih je kupovalo robu i usluge putem interneta.

Sve to, kako je istakao, ukazuje na potencijal, mogućnosti i šanse na ovom tržištu.

Ljajić je kazao da su, zahvaljujući visoko-obrazovnim stručnim institucijama, kao i obrazovanoj radnoj snazi, potencijal IT sektora u Srbiji prepoznale i strane kompanije.

On je podsetio da je vlada u poslednjih godinu dana potpisala sporazume o saradnji u oblasti IKT-a sa SAD, Kinom, Velikom Britanijom, Azerbejdžanom, ali i trilateralni sporazum sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Vrednost IT tržišta kreće se od 400 do 550 miliona evra sa mogućnošću rasta, iako se po glavi stanovnika u njega ulaže svega 60 evra, naveo je Ljajić.

 

TELFOR se održava u Sava centru od 26 do 28. novembra, a ulaz je za sve posetioce besplatan.

Na ovogodišnjem TELFOR-u biće predstavljeno 270 prihvaćenih od 327 podnetih naučnih radova.

U izložbenom delu učestvovaće 15 kompanija, a 10 će imati komercijalne prezentacije.

Ove godine prvi put će biti predstavljen autkompjuting – televizija budućnosti koja je zasnovana na „klaud“ tehnologijama.

Organizatori skupa su Društvo za telekomunikacije Beograd, Elektrotehnički fakultet Beograd i IEE Srbija i Crna Gora u saradnji sa Telekomom, Vlatkomom i drugim kompanijama, a skup je podržalo Ministarstvo sloljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Posetioci TELFOR-a, pored prezentacije brojnih naučnih radova mogu da pogledaju i izložbu Pošta Srbije “Počeci srpske telefonije – period 1883. do 1912″.

Leave a Reply