Telekomunikacije

Međunarodna unija za telekomunikacije – Konferencija opunomoćenika

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) organizuje 18. konferenciju opunomoćenika u Gvadalahari, Meksiko, od 4. do 22. oktobra 2010. Očekuje se da će Konferencija prisustvovati oko 2000 učesnika iz više od 160 zemalja, uključujući i predsednike država i vlada, kao i blizu 130 predstavnika vlada, privatnog sektora, regionalnih i međunarodnih organizacija.

Konferencija opunomoćenika predstavlja telo najvišeg nivoa koje definiše politiku Međunarodne unije za telekomunikacije. Konferencije opunomoćenikase održavaju svake četiri godine i na njima se određuju strateški pravci i prioriteti Unije, usvajaju strateški i finansijski planovi i razvijaju smernice i preporuke u svetlu industrijskog razvoja, kako bi Unija mogla da odgovori rastućim potrebama svojih članova.

Pored 192 zemlje članice, članstvo Unije uključuje i oko 700 kompanija iz privatnog sektora, kao i nacionalna, regionalna i međunarodna tela koja se bave informacionim i telekomunikacionim tehnologijama (IKT).

Konferencija u Gvadalahari će se baviti nizom tema važnih za budućnost Unije. Razmatraće se i usvojiti strateški i finansijski plan za period od 2012. do 2015. godine i postaviti temelji za buduće operacione planove. Biće reči i o osnovnim instrumentima Unije (Statutu i Konvenciji). Među temama će takođe biti i ključni problemi savremenog sveta, bezbednost na Internetu, klimatske promene, strategije za prevazilaženje širokopojasne podele, prelazak na IPv6adresiranje na Internetu, kao i moguća revizija Međunarodnog pravilnika o telekomunikacijama, globalnog sporazuma koji upravlja pružanjem telekomunikacionih usluga širom sveta. Na Konferenciji će biti izabrano petočlano rukovodstvo koje će upravljati Unijom u naredne četiri godine, zatim dvanaestočlani Odbor za regulaciju radio-komunikacija, a glasaće se i o tome koje će zemlje učestvovati u radu Saveta Međunarodne unije za telekomunikacije.

18. konferenciju opunomoćenika Međunarodne unije za telekomunikacije otvoriće predsednik Meksika Felipe Kalderon. Konferenciji prisustvuje i državna delegacija Republike Srbije.

2 thoughts on “Međunarodna unija za telekomunikacije – Konferencija opunomoćenika

 1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

  Reforma svetskog telekomunikacionog sistema je formano pocela pre 30-ak godina reorganizacijom Medjunarodne unije za telekomunikacije (UIT), najstarije medjuvladine organizacije i specijalizovane agencije OUN , tako sto je njena konferencija opunomocenika (Nica, 1989) prvo promenila Medjinarodnu konvenciju o telekomunikacijama (Najrobi, 1982) u Ustav i Konvenciju UIT. Ovom promenom, koja je bila zasnovana na preporukama iz izvestaja Komiteta na visokom nivou (“Sutrasnji UIT: Izazovi promena”, Zeneva, 1991) i koja je prakticno zavrsena na istorijskoj Dodatnoj konferenciji opunomocenika (Zeneva, 1992), obavljena je prvenstveno revizija sastava i metoda rada UIT.

  Medjutim, prilikom promene osnovnog dokumenta UIT, iz nepoznatih razloga u tekstu novog Ustava UIT je izostavljen njen dotadasnji zadatak koji se odnosio na utvrdjivanje generalnog plana razvoja medjunarodne telekomunikacione mreze. (na osnovu ovog i i regionalnog plana Zajednica jugoslovenskih PTT je donosila generalne planove telefonske, telegrafske i mreze za prenos podataka). Takodje, nadlezna svetska konferencija nije do danas izvrsila delimicnu ili potpunu reviziju Pravilnika o medjunarodnim telekomunikacijama (Melburn, 1988; ne Medjunarodnog pravilnika o telekomunikacijama). Ali su zato u clanu 1. Ustava UIT (Ciljevi Unije) upotrebljni termini “globalna informaciona ekonomija” i “globalno informaciono drustvo”, a u deklaraciji sa prve svetske Konferencije o razvoju telekomunikacija (Buenos Aires, 1994) je prvi put naveden pojam “globalna informaciona infrastruktura (eufemizam za Internet) koji je pomenuo potpredsednik SAD AL Gor u svom govoru. Alternativnim koriscenjem parova “sinonima” : “globalan” i “medjunarodan”, “telekomunikacija” i “informacija” (pogresno, jer je komunikacija prenos informacija), “mreza” i “infrastruktura”, u dokumentima UIT je napravljena velika zbrka, verovatno zato da bi se na mala vrata medjunarodnog prava uveo Internet kao buduca zamena za medjunarodnu telekomunikacionu mrezu.

  Ovakvim uvodjenjem Interneta na svetsku scenu, sa cijim medjunarodnim “kicmama” (magistralama) i drugim elementima promena uglavnom upravlja Internet drustvo – nezavisna, medjunarodna neprofitna organizacija koja je osnovana istorijske 1992. godine, sa glavnom upravom u SAD, znacajno su naruseni principi koji proizilaze iz preambule i clana 1. Ustava UIT: nezavisnost drzava u pogledu na njihove nacionalne telekomunikacione mreze i njihova medjusobna zavisnost u odnosu na medjunarodne telekomunikacije.

  S obzirom na prethodno navedeno i na cinjenicu da internet telekomunikacije velikim delom spadaju u medjunarodne telekomunikacije i da postoji tzv. paradoks deregulacije internet telekomunikacija, postavljaju se najmanje dva pitanja: (1) da li bi trebalo unaprediti konkurenciju u obezbedjivanju medjunarudnih “kicmi” Interneta i u pruzanju medjunarodnih internet usluga s ciljem sprecavanja monopola ili koncentracije u ovoj oblasti? (2) da li ce odsustvo saradnje, odnosno sukob nadleznosti izmedju “razvlascene” UIT i “samoovlascenog” Internet drustva o pitanju regulacije medjunarodnih internet telekomunikacija dovesti do krize interneta (kao u slucaju sadasnje krize svetskog finansijskog i ekonomskog sistema)?

  Nadajmo se da ce ova Konfererenciji opunomocenika UIT dati barem neke odgovore na gore postavljena pitanja.

  Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Beograd, 18. oktobar 2010.

 2. Dejan R. Popovic, dip. inz.

  Pomoc i podrska Srbiji u obnovi njenog unistenog javnog radiodifuznog sistema?

  Pre (skoro) nedelju dana zavrsena je 18. konferencija opunomocenika Medjunarodne unije za telekomunikacije ( ITU), odrzana u Gvadalahari, Meksiko, od 4. do 22. oktobra 2010. godine, a na kojoj je ucestvovala i delegacija Srbije na celu sa ministarkom Jasnom Matic. Na ovoj konferenciji, o kojoj domaci mediji nisu objavili ni jednu rec, nas kandidat Momcilo Simic (sa 70 glasova) izgubio je od kandidata iz Kirgizije za jedan glas mesto u Bordu za regulaciju radija.. Finalna akta ove konferencije sadrze, izmedju svega ostalog, ponovo i modifikovanu rezoluciju 126, o pomoci i podrsci Republici Srbiji za obnovu svog unistenog javnog radiodufuznog sistema, koja nikako da stigne (videti priloge).

  U ovoj rezoluciji konferencija opunomocenika ITU priznajuci da javni emiter (preduzece) “Emisiona tehnika i veze” trebalo bi da pocne sa emitovanjem digitalnih televizijskih programa 4. aprila 2012. godine, i da pod sadasnjim uslovima i u moguce predvidljivoj buducnosti, Srbija nece imati svoj javni radiodifuzni sistem i ostvariti postupak prelaska na digitalnu TV do prihvatljivog nivoa bez pomoci medjunarodne zajednice, – resava da nastavi sa posebnim delovanjem, u okviru i dostupnosti budzetskih sredstava Sektora za razvoj telekomunikacija ITU, uz specijalnu pomoc sektora za radio-komunikacije i za standardizaciju telekomunikacija ITU, i da podrzi Srbiju u obnavljanju njenih javnih radiodifuznih sistema.

  Cekajuci pomoc ITU i drugih faktora medjunarodne zajednice, docekacemo izgleda i krajnji rok prelaska sa analogne na digitalnu TV, 17. jun 2015. godine. Od podrske se ne zivi. Zato, use i u svoje kljuse.

Leave a Reply