E-servisi · Telekomunikacije

Minimalan rast telekomunikacija u Srbiji

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je da će sektor telekomunikacija u Srbiji u ovoj godini zadržati “minimalni rast”.

Ona je novinarima na Svetskom kongersu mobilne telefonije u Barseloni rekla da će taj rast biti “nekoliko procenata”, ali nije mogla da iznese precizniji podatak.

“Izgleda da će kriza dosta uticati na Srbiju. Mi kao mala zemlja, zavisna od izvoza dosta patimo i industrijski rast Srbije je jako ugrožen. Ljudi već ostaju bez posla i sigurno je da neće mnogo trošiti na telekomunikacije”, kazala je Matićeva.

Nakon foruma poslovnih lidera i predstavnika vlada u okviru Svetskog kongresa mobilne telefonije, ministarka je rekla da su učesnici tog skupa ocenili da je sektor telekomunikacija manje pogođen krizom nego drugi sektori.

“Rast je smanjen, ali postoji dotok novca”, kazala je ona i dodala da će većina operatora mobilne telefonije zbog toga morati da smanjenjem troškova i proširenjem usluga i korisničke baze umanje uticaj krize.

Opšte je mišljenje, naglasila je, da nije vreme za peruzimanje i kupovinu novih kompanija, odnosno da bi trebalo sačekati da bi se videlo šta će se desiti sa krizom, pre svega zbog nedostatka novca i teških uslova finansiranja.

“Sektor informacionih i komunikacionih tehnologija je jedan od motora koji mogu svet izvući iz ekonomske krize, pre svega povećanjem produktivnosti, uvođenjem novih tehnologije i smanjenjem troškova”, kazala je Matićeva.

Učesnici skupa su ocenili, naglasila je Matićeva, da informacione i komunikacione tehnologije mogu da doprinesu zaštiti životne sredine, smanjenju emisije ugljen dioksida i povećanju energetske efikasnosti, pre svega stvaranjem “pametnih mreža” naftovoda i gasovoda, kao i elektromreža.

“Tu industrija vidi svoju veliku ulogu i nada se da će moći da doprinese izlasku iz krize”, kazala je ona.

Na forumu poslovnih lidera i predstavnika vlada u Barseloni, koji je bio zatvoren za javnost, učestvovalo je 300 direktora kompanija, ministara i predstavnika regulatornih tela u oblasti telekomunikacija iz 45 zemalja.

Svetski kongres mobilne telefonije koji je danas počeo u Barseloni okupio je više od 50.000 stručnjaka, predstavnika mobilnih operatera i proizvođača opreme i telefona.

Kongresu prisustvuje i tehničko-stručni tim Telekoma Srbija koji predvodi direktor Direkcije za Tehniku Saša Leković.

Leave a Reply