Telekomunikacije

Murdoch-ov Sky gradi najveću evropsku satelitsku mrežu

Najveći britanski komercijalni TV operater, BSkyB pristao je da plati oko 4,9 milijardi funti za kupovinu satelitskih platformi medijskog magnata Ruperta Murodcha u Nemačkoj i Italiji.

Time će britanska kompanija preuzeti 57 posto deonica Murdoch-ove medijske kuće 21st Century Fox i Sky Deutschland za iznos od 2,9 milijardi funti, i dostaviće ponudu od 6,75 evra po deonici za preostale deonice kojima se bude trgovalo na berzi. 

sky

Za preuzimanje Sky Italie, BSkyB je dogovorio cenu od 2,45 milijardi funti, od čega će 2,07 milijardi funti biti isplaćeno u gotovini, a ostatak putem prebacivanja 21 posto deonica koje BSkyB poseduje u kanalu National Geographic na Foxu, i čija je vrednost procenjena na 381 milion funti. 

Tom kupovinom, BSkyB nastoji da se odupre sve slabijim rezultatima na domaćem tržištu, ali i stvori najveću evropsku satelitsku mrežu, ocenio je Reuters, i podsetio da Murodch-ova kompanija 21st Century poseduje 39 posto deonica u BSkyB. 

“Proširena kompanija će postati svetski multinacionalni TV operater koji pruža svoje usluge za 20 miliona klijenata”, navodi se u saopštenju British Skya. 

One thought on “Murdoch-ov Sky gradi najveću evropsku satelitsku mrežu

  1. Rade

    Moj prvi komentar odnosio se na skrembovanje kanala Javnog servisa.Ko zeli da gleda neka kupi karicu.Kako je nestao komentar, nije mi jasno.:ovo svi rade u svetu da bi se zaštitili od ileegalnog gledanja.

Leave a Reply