Telekomunikacije

Na Univerzijadi Telekom Srbija obezbedio ključne elemente telekomunikacione infrastrukture

Ovogodišnju Univerzijadu Beograd 2009 okarakterisala je i dobra komunikacija učesnika i takmičara sa svojim porodicama i prijateljima širom sveta. Informacioni sistem u Univerzitetskom selu u novobeogradskom bloku 67. uredila je i održavala kompanija „ Telekom Srbija”.

– Poveren nam je veoma važan i odgovoran zadatak i možemo se pohvaliti da je sve funkcionisalo besprekorno od pravljenja akreditacija, televizijskih prenosa, do prebrojavanja glasova. Naš internet centar dnevno je imao više od šest hiljada posetilaca. Takmičari su najviše četovali sa svojim zemljacima, slali im slike, a premijerno su mogli i da koriste virtuelni svet komunikacije – istakla je direktorka PR službe „Telekoma Srbija” Milica Amidžić.
U ovoj kompaniji kažu da će i budući stanari Belvila moći da koriste usluge fiksnog telefona, bez obzira da li će biti vlasnici stanova u kojima žive.
– To je bila i ideja vodilja kada smo počeli projekat da uradimo nešto što će ostati i ubuduće – istakla je Amidžićeva.

Gosti prestonice i učesnici ove sportske manifestacije zadovoljni su brzinom interneta, TV kanalima koje su mogli da gledaju, ali i mogućnošću telefoniranja ljudima u svojoj zemlji.
– Svoje slobodno vreme provodim u sobi gledajući sportske utakmice na jednom od IPTV kanala i odlično izgleda – priča atletičarka iz Francuske Sendiju Zinaida.
Fudbaleri Žmonik Dušanu iz Češke i Sapel Juanu iz Urugvaja oduševljeni su brzinom interneta jer su tako, kako kažu, imali osećaj da su kod kuće.
Interno istraživanje pokazalo je da su studenti koristili Internet upravo zbog dopisivanja sa svojima kod kuće. Najposećeniji sajtovi bili su „Facebook” i „Mesindžer”, a prosečno dnevno provedeno vreme na netu bilo je dva sata.

Nekoliko internet-kafea u kojima je premijerno predstavljena još jedna usluga. To su takozvani virtuelni računari („thin client”). Ovi uređaji skromnih dimenzija u potpunosti zamenjuju hard-disk komljutera, na je korisniku bilo dovoljno da obezbedi tastaturu i monitor i da svoj desktop računar uvek ima sa sobom.

Za potrebe Univerzijade, Telekom” je kao ključne elemente telekomunikacione infrastrukture obezbedio:
• Mrežnu infrastrukturu u objektima upravne i internacionalne zgrade sa više od 1.500 portova preko kojih su ostvareni korporativni servisi (akreditacija, internet-centri i kol-centri), IP Centreks (platforma za IP telefoniju koja omogućava provajderima da iznajmljuju dodatne usluge), kontakt-centar i ostali posebni servisi za potrebe sportske manifestacije.
• Gosti su mogli da koriste i paket usluga fiksne telefonije, prvi put na principu pripejd plaćanja. Omogućeni su bili nacionalni i internacionalni razgovori no povoljnoj ceni kao i besplatni lokalni pozivi unutar Univerzitetskog naselja.
• „Tripl plej” i „dualplej” servis, IPTV, VOIP, Internet velike brzine i fiksna telefonija. Svaki od 1.858 panova i 330 lokala je povezan internet-portom koji nudi servise na brzinama do 100 Mbps.
• Pripejd kartice koje omogućavaju pozive ka inostranstvu no jedinstvenoj ceni, daleko povoljnijoj nego da se koristi roming stranog telekomunikacionog oleratera. Omogućena je i kupovina jednog od modela mobilnih telefona iz ponude „Telekoma Srbija”.
• Za potrebe akreditovanih novinara obezbeđene su wireless inokol vaučeri.

One thought on “Na Univerzijadi Telekom Srbija obezbedio ključne elemente telekomunikacione infrastrukture

Leave a Reply