Telekomunikacije

Najbogatiji čovek sveta ulazi u “Telekom Austrija”

Najbogatiji čovek sveta Karlos Slim odlučio je da kapitalom uđe u „Telekom Austrija“ (TA).

Već nedeljama se u Austriji spekuliše o velikom poslovnom poduhvatu oko TA pod imenom „Tonga“. Sada je poznato da je Slim, prema pisanju nedeljnika „Njuz“, već otkupio 4,1 odsto udela u TA, a cilju mu je da uskoro postane drugi po veličini akcionar sa oko 25 odsto vlasništva.

Meksički tajkun pokušava da velikim investicijama uđe na telekomunikaciono tržište Evrope.Već je veliki akcionar u holandskom mobilnom operateru „KPN“, a sada namerava da uđe velikim delom u TA. Njegov plan je da otkupi 20 odsto udela TA koje drži austrijski investitor Roni Pečik.

Prema pisanju medija Slim plaća 9,50 evra po deonici, što je za 30 odsto više od aktuelnog kursa na papiru, tako da bi ga planiranih 25 odsto udela koštalo oko 900 miliona evra.

Prepreka na tom putu je partner Pečika egipatski milijarder Naguib Saviris, koji bi radije svoj udeo da proda norveškom „Telenoru“. Ukoliko ne bude uspeo da preuzme akcije Pečika Slim bi imao mogućnost da otkupi deonice od državnog holdinga „OeIAG“ koji drži više od 28 odsto udela u TA. (tanjug)

Leave a Reply