Telekomunikacije

Najveći deo sredstava od prodaje “Telekoma Srbija” namenjen za infrastrukturu

Ministar za Nacionalni investicioni plan (NIP) u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da će najveći deo novca od prodaje “Telekoma Srbije” biti iskorišćen za izgradnju infrastrukture u Srbiji.

Kalanović je gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije rekla da su formiranjem Nacionalnog saveta za infrastrukturu, kojim predsedava predsednik Republike Srbije Boris Tadić, utvrđeni prioriteti za razvoj infrastrukture za naredni period.

Ona je ukazala na to da će najviše pažnje biti posvećeno putnoj infrastrukturi, koja ima veliki značaj za razvoj zemlje s obzirom na to da je reč o mreži autoputeva koja povezuje velike gradove sa koridorima.

Prioriteti su, kako je navela, Koridor 11 i mreža autoputeva od Pojata do Preljine, od Rume do Šapca, koji nastavlja dalje ka Loznici, vezuje Kragujevac i Batočinu i Paraćin i Zaječar.

Kalanović je istakla da je predložila osnivanje posebnog fonda iz kojeg će se finansirati pomenuti projekti, uz napomenu da će način trošenja novca za infrastrukturu biti transparentan.

Prema njenim rečima, radovi na mostu Zemun – Borča počeće u aprilu 2011. godine, a idejni projekat će biti završen 15. novembra.

Ona je objasnila da će minimum uposlenosti domaće operative iznositi 45 odsto, kao i da će taj most biti izgrađen za tri godine, dok će za dve godine biti izgrađen 21 kilometar autoputa, odnosno pristupnih saobraćajnica.

Kalanović je istakla da je kineska strana predložila da taj projekat bude samo početak saradnje u realizaciji infrastrukturnih projekata u našoj zemlji, što će se definisati kroz memorandum o razumevanju u narednom periodu.

Prema njenim rečima, do sada je stiglo 538 prijava na konkurs koji je otvoren do 1. novembra za projekte iz NIP-a za narednu godinu, pri čemu je uglavnom reč o lokalnim projektima gde su partneri gradovi i opštine u Srbiji.

Ove godine se prijavljuju opštine sa većim projektima, ali je broj prijava nešto manji, što je napredak u realizaciji projekta jer opštine shvataju da moraju da budu dobro pripremljene za realizaciju, zaključila je ona.

Leave a Reply