Telekomunikacije

Nokia najjača u Evropi

Najskuplja evropska robna marka je, kao i ranijih godina, finska “Nokia”, najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu, čija vrednost dostiže 35,22 milijarde evra, objavio je danas Evropski institut za istraživanje brendova u Beču

Druga na lestvici je francuska marka luksuzne robe LVMH, koja u vlasništvu ima brendove kao što su “Luj Viton” , “Kristijan Dior” i “Živanši” i vrednost od više od 32 milijarde evra. Sledi belgijski proizvođač piva, grupacija “InBev”, koja je ostvarila nejveći godišnji rast vrednosti od 56 procenata, na skoro 27 milijardi evra.

U prvih deset evropskih marki procenjenih na pojedinačne vrednosti od oko 20 milijardi evra su i britanski telekomunikacijski gigant “Vodafon” i njegov španski konkurent “Telefonika”, britansko-holandski proizvođač prehrambene robe “Unilever”, nemačke automobilske kompanije “Mercedes” i BMW, telekomunikaciona grupa “Dojče Telekom” i još jedna pivara, “SABMiler”. “Dobre potrošačke marke su profitirale u krizi, a njihova vrednost reklama je u proseku porasla za 5,8 procenata”, izjavio je direktor Instituta Gerhard Hrebicek. S druge strane, najveće uticaje krize u Evropi su osetile marke iz oblasti finansija i auto industrije. Vrednost finansijskih brendova je u proseku pala za 24 odsto, dok je vrednost automobilskih marki izgubila prosečno 9,6 procenata, precizirao je Hrebicek.

Od potrošačkih marki, najveći rast vrednosti ostvarile su pivare. Pored “InBeva”, tu su “SABMiler”, čiji brend vredi 24,5 odsto više nego lane, danski proizvođač piva “Karlsberg”, sa 21,5 odsto i holandski “Hajneken”, sa 14,4 procenta većom vrednošću. Ispred “Hajnekena” se našla švajcarska kompanija za proizvodnju prehrane “Nestle”, čiji je brend vredniji 15 odsto nego godinu dana ranije. Među pedesetak najvrednijih evropskih marki, kao prvi iz istočne Evrope se našao ruski operater mobilne telefonije “Bilajn”, čija je vrednost povećana 27,6 odsto na godišnjem nivou. Rast vrednosti postigle su takođe marke “Gorenje” (Slovenija), OPT Banka (Mađarska), “Loto” (Rumunija) i “Sazka” (Češka), rekao je Hrebicek. Istraživanje “Eurobrend2009” uzelo je u obzir više od 3.000 kompanijskih brendova u 24 zemlje i 16 industrijskih grana. (TANJUG)

Leave a Reply