Telekomunikacije

Nova generacija Ericsson mreža kao odgovor novim izazovima tržišta

Drugog dana Svetskog kongresa mobilnih tehnologija u Barseloni kompanija Ericsson nastavlja da drži zanimljive prezentacije i da se bavi „vrućim“ temama:
• Koliko će i šta operatorima u budućnosti biti potrebno da pripreme svoje mreže za budući
preokret u zahtevima korisnika?
• Ogromna stopa rasta pristupa društvenim mrežama putem mobilnih telefona
• Saradnja Ericssona i Polycoma: masovna vizuelna komunikacija teleprezensom
• Šta industrija mobilnih tehnologija mora da uradi kako bi podstakla više mobilnog
reklamiranja?
Povezano društvo zahteva novu generaciju mreže. Sa ulaskom u povezano, umreženo društvo, sve što može imati koristi od te povezanosti imaće tu korist, odnosno biće povezano. Operatori će morati da se pozabave povećanom tražnjom za video sadržajima, mobilnošću, cloud servisima i povezanim uređajima. U povezanom društvu mreže moraju da budu skalabilnije, inteligentnije, i moraju pružati superiorne performanse kako bi osigurale profitabilno pružanje usluga svojim korisnicima. Nove generacije mreža se već pokreću, a telekom i IT kompanije zavise od njih više nego ikada.
Sve veći broj operatora preuzima integrisan pristup poslovnim modelima, poslovnim  procesima i iskustvu korisnika. Kako bi odgovorili na potrebe operatora koje se brzo menjaju  i evoluiraju u pravcu 4G i LTE tehnologija, Ericsson ulaže u svoju stručnost, koristi svoju  sklalabilnost koncentrišući svoje aktivnosti u 4 Globalna Servisna Centra: Rumunija,  Meksiko, Indija i Kina. Danas se oko 40% svih servisnih usluga pruža daljinski.
Ulaganja u servisni centar u Rumuniji znači da Ericsson želi da postavi daljinske operacije i podrži LTE tehnologiju sa jačanjem svoje liderske pozicije u ovoj oblasti. Rumunski servisni  centar zapošljava ljude koji su dostupni 24 sata dnevno i Ericsson danas u Rumuniji ima oko  50 LTE stručnjaka koji su obučeni da daljinski podrže i servisiraju LTE mreže na globalnom  nivou.
Širom sveta, Ericsson zapošljava 45.000 profesionalnih servisera u 175 zemalja, od  kojih većina radi regionalno ili lokalno, blizu klijenata. Pored toga, Ericsson radi sa oko  15.000 podizvođača u bilo kom trenutku. Ova kombinacija dobro pozicionira Ericsson u  adekvatnom pružanju podrške svojim korisnicima širom sveta.
Stopa pristupa društvenim medijima putem mobilnih telefona i uređaja dramatično raste.  Prošle godine, ukupan broj mobilnih korisnika Facebook-a porastao je za 110%, dok je broj  korisnika Twiter-a porastao za čak 340%!
Ovi podaci jasno pokazuju da mobilnu komunikaciju nisu prigrlili samo korisnici, već i  društvene mreže, koje ih dalje istražuju sa ciljem integrisanja nekih karakteristika i koristi  mobilnih komunikacija radi boljeg iskustva korisnika.   Ericsson se bavi različitim elementima društvene mreže počev od personalizacije i lokacije  do smartphone. Na okruglom stolu predstavnici Ericssona, društvenih mreža i proizvođači  uređaja govorili su viđenjima i kretanju društvenih mreža u budućnosti.
Ericsson and Polycom najavili su saradnju na integrisanim end-to-end rešenjima za usluge  teleprezensa koje će omogućiti telekom operatorima da pruže pristupačne usluge vizuelne  komunikacije sa visokom definicijom slike svojim korisnicima i partnerima. Danas je  predstavljena integracija između Ericsson IMS (IP Multimedia Subsystem) mreže i Polycom  krajnjih tačaka infrastrukture i teleprezensa, u prvom koraku saradnje između dve kompanije.   Saradnja između Polycoma i Ericssona odgovara na rastuće zahteve klijenata svih veličina  za vizuelnom komunikacijom kao globalnom masovnom uslugom. Nova rešenja zasnovana  su na standardizovanoj IMS tehnologiji, koju telekom operatori koriste već danas.
Zašto advertajzing stručnjaci ne koriste više od mobilnih medija? Koji tip mobilnog  advertajzinga je najefektniji? Sa povećanjem i uvećanjem mobilnih uređaja i visokim  rezolucijama, da li ćemo TV reklame sve više gledati na mobilnim uređajima? Šta to mobilna  industrija mora da uradi kako bi ohrabrila i podstakla mobilni advertajzing?  Predstavnici Ericssona i partnera su se na okrulgom stolu bavili ovim i drugim sličnim  pitanjima.

Leave a Reply