Telekomunikacije

Novi CDMA telefoni za stanovnike naselja Ripanj

Meštani Ripnja dobili su 1650 telefona preko CDMA tehnologije – tehnologije bežičnog fiksnog pristupa.

Telefone su delili generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji su ovom prilikom iskazali zadovoljstvo što je rešen problem naših sugrađana.

„Posebnim trudom inženjera Telekoma uspeli smo da pokrijemo ripanjsko naselje Kolonija, koje zbog složene konfiguracije terena nije moglo da se priključi na fiksnu telefoniju, i uz pomoć novih tehnologija omogućimo da i ove porodice dobiju telefonski signal“ – istakao je ovom prilikom Branko Radujko.

Gradonačelnik Đilas je rekao da iako ovakvi projekti za „Telekom” nisu preterano isplativi, oni predstavljaju veliki uspeh u smislu društvene odgovornosti ove kompanije.

U ovom trenutku telefonski signal preko CDMA tehnologije u Srbiji ima oko 54 000 korisnika. U Beogradu je u proteklih godinu i po dana oko 13 000 pretplatnika dobilo bežične fiksne telefone, u kome je najveći broj pretplatnika u naseljima Altina – 900, Vrčin – 920, Ledine – 860, Stepojevac i okolina – 710, Barajevo i Vranić – 770, Surčin – 750 i Dobanovci – 580.

CDMA tehnoligija je tehnologija bežičnog fiksnog pristupa koja omogućava javnu govornu uslugu, odnosno uslugu fiksne telefonije i umereno kvalitetan pristup Internetu. Ona je namenjena ruralnim područjima u kojima nije moguće ili je neisplativo polaganje telefonskih kablova.

Leave a Reply