Telekomunikacije

Od velikog je značaja prisustvo velikih svetskih telekomunikacionih kompanija na domaćem tržištu

Od velikog je značaja prisustvo velikih svetskih telekomunikacionih kompanija na domaćem tržištu

Državni sekretar za telekomunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj, Stefan Lazarević, zajedno sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem i Uveom Fredhajmom, generalnim direktorom Telenora Srbije, otvorio je prvi Kontakt centar koji će na jednom mestu pružati telefonsku podršku korisnicima Telenorovih usluga u dve zemlje – Srbiji i Mađarskoj.

Telekomunikacije su jedna od najdinamičnijih privrednih grana u Srbiji i imaju veliki uticaj na razvoj i privredni rast, a njihov udeo u bruto društvenom proizvodu Srbije iznosi 5,5 odsto, istakao je Lazarević. Odluka Telenora da proširi svoje poslovanje koje uključuje korisnike iz dve zemlje predstavlja dobar poziv za druge kompanije da ulažu u našu zemlju. Kao jedan od najvećih svetskih operatora, konstantnim investicijama, širenjem svoje mreže i servisa koje nudi, Telenor pokazuje da ima poverenja u Republiku Srbiju i da postoje brojne mogućnosti za poslovanje u njoj,“ izjavio je Lazarević u svom obraćanju svečanom skupu.

U Centru je trenutno zaposleno tridesetoro novih ljudi sa srpskog i mađarskog govornog područja, koji čine uigrani tim agenata spremnih da odgovaraju na pozive korisnika i ujedno zadovolje visoke kriterijume u pružanju usluga.

One thought on “Od velikog je značaja prisustvo velikih svetskih telekomunikacionih kompanija na domaćem tržištu

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Drugi pasus gore navedenog teksta pocinje recima: “Telekomunikacije su jedna od najdinamičnijih privrednih grana u Srbiji i imaju veliki uticaj na razvoj i privredni rast…”. Iz ovih reci proizilazi da su telekomunikacije privredna grana.

  U Ustavu Medjunarodnog saveza za telekomunikacije – ITU (Zeneva, 1992) je data sledeca definicija termina “telekomunikacija”: Svaki prenos, predaja ili prijem znakova, signala, pisanog teksta, slika, zvukova ili saopstenja ma koje prirode pomocu zicnih, radio, optickih ili drugih elektromagnetskih sistema (http://www.itu.int/net/about/basic-texts/constitution/annex.aspx).

  S druge strane, prema evropskoj i domacoj klasifikaciji privrednih delatnosti (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-RA-07-015/EN/KS-RA-07-015-EN.PDF), Oblast 61 – Telekomunikacije obuhvata aktivnosti kojima se pružaju telekomunikacione i srodne usluge. Ova oblast obuhvata sledece grane: Grana 61.1 – Kablovske telekomunikacije; Grana 61.2 – Bežične telekomunikacije; Grana 61.3 – Satelitske telekomunikacije; i Grana 61.9 – Ostale telekomunikacione delatnosti.

  U sluzbenom Glosarijumu EU pominju se ravnopravno Telecommunications or Electronic communications, dok se u odgovarajucem regulatornom okviru EU i domacem zakonu sluzbeno upotrebljava izraz “elektronska komunikacija”, a u nazivu resornog ministarstva – izraz “telekomunikacija”

  Da bi se otklonila ova zbrka predlazem da se prilikom najavljenih izmena i dopuna Zakona o elektronskim komunikacijama u clanu 4. da znacenje izraza (pojma) “elektronska komunikacija (telekomunikacija)”, u skladu sa definicijom termina “telekomunikacija” iz Ustava ITU.

Leave a Reply