Konferencija o elektronskim komunikacijama panel - Telekom Arena
Događaji · Telekomunikacije

Održana 10. Telekom Arena

Konferencija o elektronskim komunikacijama bila je odlična prilika da stručnjaci iz ove oblasti razgovaraju o restrukturiranju preduzeća u sektoru telekomunikacija, zakonskoj regulativi, infrastrukturi i novim trendovima i izazovima

Regionalna konferencija jugoistočne Evrope o elektronskim komunikacijama, 10. Telekom Arena, na kojoj je više od 100 stručnjaka iz oblasti telekomunikacija iz regiona razgovaralo o stanju u ovoj oblasti, restrukturiranju preduzeća, srpskim regulatornim izazovima, propisima Evropske unije i razvoju novih usluga, održana je danas u Beogradu u organizaciji Infoarene.

Konferencija o elektronskim komunikacijama panel - Telekom Arena

Konferencija o elektronskim komunikacijama panel – Telekom Arena

Konferenciju pod pokriviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Republičke agencije za elektronske komunikacije, otvorila je Irini Reljin posebna savetnica potpredsednika Vlade Republike Srbije.

„Oblast elektronskih komunikacija je inovativna i stalno se menja. U skladu sa ovim, neophodno je obezbediti praćenje noviteta, odgovarajuću infrastrukturu i strategiju na čemu Ministarstvo telekomunikacija u kontinuitetu radi. U narednom periodu bićemo posvećeni razvoju širokopojasnog pristupa internetu i radimo na strategiji ovog pristupa za 2014. i 2015. godinu. Takođe, završavamo mape dostupnosti širokopojasne strukture, a radimo i na analizi i proceni digitalne agende”, rekla je Irini Reljin.

Tomislav Gavazzi, direktor Infoarene, napomenuo je da Telekom Arena platforma za industriju telekomunikacija, koja može biti iskorišćena kao prilika da se unapredi stanje u ovoj oblasti u Srbiji i regionu.

„Ovakve konferencije služe za podsticanje diskusija, razmenu iskustava, ali i razgovor o postojećim regulatornim okvirima i njihovom uticaju na telekomunikacije. Novi regulatorni okviri biće veliki izazov, posebno za zemlje pristupnice Evropskoj uniji, jer će dovesti do promena na tržištu – liberalizacije, novih „igrača”, konvergencije ovog sektora i razvoja novih tehnologija. U narednom periodu mora doći do investiranja u tehnologije, posebno u nove usluge kojima se operatori u velikoj meri okreću”, dodao je Gavazzi.

Milan Janković, direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije, rekao je da ukupan prihod tržišta telekomunikacija u Srbiji 1,54 milijarde evra, a učešće u bruto domaćem proizvodu oko šest odsto, kao i da je ovo tržište uprkos krizi stabilno.

Prema njegovim rečima, ulaganje u razvoj širokopojasnog pristupa je od velikog značaja, posebno razvoj nacionalne širokopojasne mreže koja može dovesti do povećanja produktivnosti, porasta BDP-a, otvaranja malih i srednjih preduzeća i novih radnih mesta, a za to može biti iskorišćena postojeća infrastruktura Srbije.

Marko Derča direktor A.T. Kearney iz Slovenije, napominje da su padajući prihodi i ugrožene margine naterali telekomunikacijsku industriju na reakciju.

„Formiraju se nova pravila igre, nošena na četiri ključna trenda koja oblikuju telekom industriju: promena korisničkog mentaliteta, pritisak na tradicionalno telekom poslovanje, ulazak na nova tržišta i promena poslovnih modela. Telekomunikacijske kompanije u svetu su se okrenule novim tržištima. Pri tom im je u centru pažnje najviše ICT tržište, mediji i finansijske usluge. S druge strane, fokus na operativnu uspešnost je u punom mahu u industriji, što se vidi i iz evolucije troška po korisniku koji iznosi u proseku 7 odsto. U novom okruženju pružanje osnovnih komunikacijskih usluga pada u drugi plan, ali se kompanijama otvara prostor za razvoj upravljanja platformi sa ponudom najrazličitijih usluga. Ključ je  približiti se sve zahtevnijem i izbirljivijem korisniku i pružiti mu ono što želi, a telekomunikacijske kompanije imaju potrebne alate”, rekao je Derča.

Na okruglom stolu lidera, na kome se govorilo kako elektronska komunikacija može podržati ekonomski rast i razvoj društva, kolika su ulaganja u telekomunikacijskom sektoru, o razvoju saradnje u ovoj oblasti u regionu, restrukturiranju sektora, ali i integraciji telekomunikacijskog i bankarskog sektora i „digitalnoj agendi“ učestovali su Irina Reljin, posebni savetnik potpredsednika Vlade Republike Srbije, Uve Fredhajm, direktor Telenora, Dragica Pilipović-Chaffey, generalna direktorka SBB-a, Marko Derča, direktor A.T. Kearney iz Slovenije, Saša Kramar, predsednik Uprave i izvršni direktor Iskon Interneta iz Hrvatske i Richard Neusl, izvršni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju kompanije Kapsch CarrierCom.

Direktori regulatornih poslova kompanija Telekom, Telenor i Vip mobile, Slobodan Terzić, Daniel Šušnjar i Vera Nikolić, kao i Milan Janković, direktor Ratela na panelu o regulatornim izazovima, dosta pažnje posvetili su upravljanju elektronskom infrastrukturom u vlasništvu Srbije, budućnosti novih operatora, prenosivosti brojeva, komunikaciji strojeva/uređaja (M2M), državi kao operatoru elektronske komunikacijske infrastrukture u svom vlasništvu, nelojalnoj konkurenciji i razvoju širokopojasnog pristupa Internetu.

Učesnici okruglog stola direktora finansija među kojima su bili Jasna Smiljanić, izvršna direktorka za finansije i računovodstvo Telekoma i Andreas Graf, direktor finansija kompanije Vip mobile najviše su razgovarali o povratku ulaganja u nove tehnologije, svetlovodnoj mreži, dugoročnom razvoju LTE tehnologija, novim uslugama i dodatnim izvorima prihoda.

Tehnička opravdanost ulaganja u svetlovodnu mrežu i LTE, nove platforme i usluge, regulatorni izazovi u gradnji mreža s novom tehnologijom, upravljanje iskustvom korisnika bile su teme o kojima su polemisali Filip Banković, direktor tehnike, Telekoma, Damir Bartolin, direktor Sektora za multimedijski inžinjering, Odašiljači i veze (OiV) iz Hrvatske, Dejan Kastelić, direktor tehnike Vip mobile i Ana Samardžić, direktorka tehnike  za Srbiju, BiH i Crnu Goru kompanije Huawei.

 

One thought on “Održana 10. Telekom Arena

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    U prvom uokvirenom delu ovog clanka pise: “‘Oblast elektronskih komunikacija je inovativna i stalno se menja. U skladu sa ovim, neophodno je obezbediti praćenje noviteta, odgovarajuću infrastrukturu i strategiju na čemu Ministarstvo telekomunikacija u kontinuitetu radi. U narednom periodu bićemo posvećeni razvoju širokopojasnog pristupa internetu i radimo na strategiji ovog pristupa za 2014. i 2015. godinu. Takođe, završavamo mape dostupnosti širokopojasne strukture, a radimo i na analizi i proceni digitalne agende’, rekla je Irini Reljin.”

    Procitavsi ove recenice hvatio sam da se kasni sa pruzanjem digitalne terestricke TV radio-difuzne mreze i usluge zato sto su se u medjuvremenu u zizi interesovanja nasle zicne i narocito bezicne sirokopojasnih komunikacionih mreza i usluga.

Leave a Reply