Telekomunikacije

Opremanje železničkih koridora telekomunikacionom infrastrukturom

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između preduzeća PTT saobraćaj “Srbija” i JP ”Železnice Srbije” o zajedničkoj izgradnji telekomunikacione infrastrukture duž železničkih koridora.

Ovaj ugovor, čija je ukupna vrednost 24,3 miliona evra, potpisali su generalni direktori pomenutih javnih preduzeća Goran Ćirić i Milovan Marković.

Matić je na konferenciji za novinare istakla da je poseban značaj projekta izgradnje optičkih kablova u tome što su dva velika javna sistema prepoznala važnost informaciono-komunikacionih tehnologija.

Jasna Matić, Goran Ćirić i Milovan Marković

Prema njenoj oceni, realizacija ovog projekta omogućiće pouzdanije servise koji će povećati konkurentnost cele privrede, ali i omogućiti kvalitetniji život građana.

Ona je naglasila da će telekomunikaciona mreža biti visokog kvaliteta, velike dužine i propusne moći, što će uticati na liberalizaciju tržišta velikoprodaje interneta, kao i na cenu i kvalitet usluga.

Ćirić je saopštio da bi projekat trebalo da bude završen za tri godine, pri čemu će celokupna sredstva neophodna za njegovu realizaciju obezbediti PTT iz sopstvenih izvora, dok će “Železnice” u projektu učestvovati svojom infrastrukturom i zemljištem.

Dobit od kasnijeg zakupa dela te infrastrukture pomenuta preduzeća deliće po pola, naveo je on i dodao da se očekuje da će za zakup biti zainteresovani mnogi telekomunikacioni operateri, investitori, ali i državne institucije.

Projekat će, kako je precizirao, biti realizovan na železničkim koridorima u dužini od približno 2.000 kilometara.

Prema njegovim rečima, prva faza, vredna 5,3 miliona evra, koja podrazumeva izgradnju 444 kilometra optičkih vlakana na relacijama Beograd – Niš, Beograd – Šid i beogradski čvor, biće završena u toku ove godine.

Ćirić je rekao da druga faza, čija je vrednost 4,9 miliona evra, predviđa izgradnju telekomunikacione infrastrukture na pruzi Stara Pazova – Subotica, Niš – Dimitrovgrad i Niš – Preševo, dok će treća faza koštati 14,1 milion evra, a obuhvatiće izgradnju optičke mreže na relaciji Beograd – Vrbnica, ali i na ostalim prugama.

Marković je istakao da bez modernih telekomunikacionih kapaciteta nije moguće planirati kvalitetan razvoj i modernizaciju “Železnica Srbije” i preći na savremene sisteme za praćenje i kontrolu signalno-sigurnosnih uređaja.

Prema njegovoj oceni, realizacijom ovog projekta otvara se i mogućnost za kvalitetniji video-nadzor i rešavanje veoma važnog pitanja otuđivanja imovine srpskih železnica.

2 thoughts on “Opremanje železničkih koridora telekomunikacionom infrastrukturom

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Kao sto “Nuba invest” gradi prenosni sistem optickih kablova duz magistralnih puteva, tako i “PTT saobracaja Srbije” i “Zeleznica Srbije” zajedno grade slicni sistem duz zeleznickih koridora. EPS-u (koji je takave kablobe vec postavio duz magistralnih dalekovoda) i Zeleznici ce takve sisteme koristiti za sopstvene potrebe, dok jos nije jasno ko ce i za koje oblike elektronskih komunikacija koristiti opticke kablove “Nuba investa” i “PTT saobracaja Srbije” (cija radna jedinica kablovsko distributivni sistem – KDS ima odobrenje RATEL-a za javnu telekomunikacionu mrezu na teritoriji cele zemlje).

    Bilo-kako bilo, cini mi se da ce i Srbija uskoro imati visak kapaciteta savremenih optickih sistema prenosa na magistralnim pravcima, koja ce neko ipak morati da (ot)plati. S druge strane, lokalne, pristupne mreze ce ostati sa “zastarelim” bakarnim paricama malog kapaciteta oko kojih ce se otimati “Telekom Srbija” i “Telenor”.

Leave a Reply