Telekomunikacije

Optička mreža u Novom Sadu kroz privatizaciju JP “Informatika”

Četrdesetoro odbornika vladajuće većine u novosadskoj skupštini usvojilo je večeras na vanrednoj sednici, bez prisustva opozicije, nacrt ugovora o uvođenju javno-privatnog partnerstva za finansiranje i izgradnju mreže optičkih kablova u Novom Sadu. Time je novosadsko Javno preduzeće “Informatika” postala prvo takvo preduzeće u Srbiji koje će dobiti privatnog partnera.

Većina glasova u gradskoj skupštini bila je preduslov da Javno preduzeće „Informatika“ već u utorak nakon otvaranja međunarodnog tendera dobije privatnog partnera, koji će, kako se očekuje, u izgradnju 2.400 kilometara optičke infrastrukture uložiti između 50 i 60 miliona evra.

„To što će dobiti Novi Sad i svi građani je korak koji će nas odvesti u budućnost. Svako domaćinstvo trebalo bi da u narednih šest godina bude umreženo u jedinstvenu gradsku otvorenu mrežu“, rekao je za RTV direktor Javnog preduzeća „Informatika“ Zoran Delić.

On je dodao da će, ako projekat bude sproveden do kraja, Novi Sad postati prvi grad u Srbiji, u regionu, ali i prvi grad te veličine u Evropi i svetu, koji će dobiti jedinstvenu otvorenu optičku mrežu, usaglašenu sa digitalnom agendom koju će moći da koriste svi provajderi i svi građani. Mrežom će upravljati „Informatika“, vlasnik će biti Grad Novi Sad, a privatni partner ostvariće profit od korišćenja te mreže.

Leave a Reply