Telekomunikacije

Podela besplatnih akcija “Telekoma Srbija” od polovine aprila

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić izrazio je danas očekivanje da će između 15. i 20. aprila početi podela besplatnih akcija kompanije ”Telekom Srbija” za približno 4,8 miliona građana Srbije.

Ćirić je u izjavi za agenciju Tanjugu rekao da je Vlada Srbije zastala sa podelom akcija zbog pregovora sa grčkom kompanijom OTE i dodao da je ta transakcija završena tako da je Republika Srbija ponovo postala vlasnik 20 odsto akcija ”Telekoma”.

On je ukazao na to da će približno 4,8 miliona građana Srbije dobiti akcije kompanije koja je profitabilna, nakog čega će odlučiti da li će te akcije prodati ili sačuvati i sačekati da se poveća njihova vrednost na berzi.

Prema njegovim rečima, građani će biti uvedeni u Centralni registar hartija od vrednosti, gde će biti navedeno koliko akcija imaju i kolika je njihova nominalna vrednost a o ovim podacima dobiće potvrdu iz pomenutog registra.

Ćirić je naveo da u mandatu ove vlade neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije (EPS), pri čemu je rekao da ne veruje će se to desiti ni u mandatu sledeće vlade.

Ministar je ocenio da treba uključiti privatni kapital da zajedno sa državom participira u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, kao što je podizanje novih hodrocentrala i termoelektrana i u korišćenju obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije.

Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da ponudi zemljište, a privatni partner, neka velika svetska kompanija, investicije u proizvodne kapacitete, a profit bi se delio u dogovorenom odnosu.

Leave a Reply