Categories
Telekomunikacije

Podrška OEBS-a u procesu digitalizacije

Šefica Misije OEBS-a u Srbiji, Pola Tide, pozvala je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija da nacionalnu televizijsku frekvenciju, koja je ostala upražnjena gašenjem TV “Avala”, iskoristi u procesu digitalizacije.

Kako se navodi u pismu koje je Tide uputila ministru Rasimu Ljajiću, Misija OEBS u Srbiji pomno prati proces digitalizacije televizije zbog njegove važnosti za budućnost elektronskih medija i za medijski pluralizam u zemlji. “Želela bih da pozdravim nedavnu odluku Republičke radiodifuzne agencije da ne dodeli slobodnu nacionalnu frekvenciju ni jednom od učesnika tendera, i da vas podstaknem da ovu frekvenciju opredelite za sprovođenje digitalizacije”, istakla je Tide.

osce

To bi, kako je navela, bilo u potpunom skladu sa zalaganjem da se ubrza primena strategije digitalizacije u Srbiji. “Razumemo da u tom procesu ima puno prepreka, uključujući nedostatak raspoloživih frekvencija, što onemogućava nadležno JP Emisiona tehnika i veze da proširi mrežu za probu sistema, testira instaliranu opremu u koju su uložena značajna sredstva i organizuje paralelno emitovanje analognog i digitalnog TV signala, u periodu pre krajnjeg roka za prelazak na digitalno emitovanje u junu 2015″, kazala je Tide.

Ona je ocenila da bi zakasnela ili loše sprovedena digitalizacija mogla biti veoma štetna, kako za emitere tako i za građane Srbije, dodavši da bi oslobađanje frekvencije za potrebe digitalizacije pokrenulo ovaj proces i omogućilo da se on završi na vreme.

Imajući u vidu mnoge koristi za građane Srbje, uključujući tu kvalitetniji televizijski signal, nove kanale i veći izbog programskih sadržaja, kao i uvećanje prihoda države od slobodnih frekvencija, od ključne je važnosti da se pripreme za prelazak na digitalno emitovanje ubrzaju, smatra Tide. Ona je dodala da je Misija spremna da pomogne Ministarstvu i drugim nadležnim organima u Srbiji da dovrše proces digitalizacije kako je planirano.