Telekomunikacije

Ponuda Telekoma Austrija biće prihvaćena ako sadrži 1,4 milijarde evra

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je da do danas još nije stigla poboljšana finansijska ponuda „Telekoma Austrija“ za kupovinu 51 odsto kapitala „Telekoma Srbija“.
Cvetković je u izjavi novinarima u pauzi skupa posvećenog obeležavanju Dana konkurencije napomenuo da ima indikacija da će do sutra, kada ističe rok, austrijska kompanija dostaviti novu ponudu za kupovinu kapitala „Telekoma Srbija“.

Ponuda „Telekoma Austrija“ biće prihvaćena samo ako sadrži 1,4 milijarde evra za 51 odsto kapitala „Telekoma Srbija“, ukazao je predsednik Vlade, pri čemu je dodao da je to jedan od mogućih ishoda.

Drugi ishod bi bio da „Telekom Austrija“ ne poboljša finansijsku ponudu, što bi za Srbiju bilo neprihvatljivo, a treća opcija bi bila da austrijska kompanija poboljša ponudu, ali da ona bude ispod 1,4 milijarde evra za većinski udeo u srpskom Telekomu, objasnio je on.

U tom slučaju, otvorili bi se novi pregovori da „Telekom Austrija“ poboljša svoju ponudu, rekao je Cvetković.

2 thoughts on “Ponuda Telekoma Austrija biće prihvaćena ako sadrži 1,4 milijarde evra

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    U ovom slucaju, prodajom veceg dela javne komunikacione mreze “Telekoma Srbija” “Telekomu Austrija” ostvarila bi se koncentracija kojom bi se znacajno ogranicila, narusila ili sprecila slobodna konkurencija na trzistu javno dostupnih komunikacionih usluga Srbije, narocito zato sto bi to ogranicavanje, narusavanje ili sprecavanje bilo rezultat stvaranja i jacanja dominantnog polozaja “Telekoma Austrija”.

    A u Ustavu Republike Srbije u clanu 84. stav 2. pise:
    “Zabranjeni su akti kojima se, suprotno zakonu (npr. Zakonu o zastiti konkurencije, prim. D. P.), ogranicava slobodna konkurencija, STVARANJEM ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog polozaja.”

    Bas me interesuje kako ce Vlada ove drzave (zasnovane na vladavini prava), Komisija za zastitu konkurencije i “Telekom Austrija” da “previde” svima poznate gore navedene odredbe zakona i ustava?

Leave a Reply