Telekomunikacije

Ponuda za “Telekom Srbija” mora da bude adekvatna po ceni i kvalitetu

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je da preduzeće za telekomunikacije “Telekom Srbija” neće biti prodato po svaku cenu i istakao da je važno da ponuda bude adekvatna po ceni i kvalitetu ponuđača.

Cvetković je u intervjuu za nedeljnik “NIN” naglasio da će “Telekom Srbija” biti prodat ukoliko ova dva uslova budu zadovoljena, i ocenio da ta kompanija nema mogućnost da ostane u državnim rukama, a da bude efikasna.

On je ukazao na to da su ovo poslednji trenuci kada mora da se promeni vlasnička struktura u toj kompaniji kako bi ona u vremenima koja dolaze mogla da se nosi sa konkurencijom.

Predsednik Vlade je podsetio na to da je norveška kompanija za telekomunikacije “Telenor” dobila licencu za fiksnu telefoniju, i ocenio da će ona za godinu do dve postati jaka konkurencija na tržištu.

Prema njegovim rečima, bilo bi pogrešno kada bi se čekalo da “Telekom Srbija” počne da gubi tržišnu poziciju i vrednost, pa da se tek onda donese odluka o prodaji.

Cvetković je naveo da će sredstva od prodaje “Telekoma Srbija” biti utrošena pre svega za izgradnju regionalnih puteva od strateškog značaja za Srbiju, i napomenuo da taj proces mora da bude transparentan.

Premijer je rekao da je optimista kada je reč o okončanju ekonomske krize u Srbiji, i izrazio očekivanje da će se situacija poboljšavati u narednim mesecima.

On je podsetio na to da je u martu prosečna plata povećana za približno 10 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, bruto domaći proizvod je počeo da raste, izvoz je takođe u porastu u 2010. godini, dok uvoz stagnira, što su parametri koji ukazuju na poboljšanje.

Predsednik Vlade je istakao da problem predstavlja rast nezaposlenosti, i ocenio da će građani početi da osećaju poboljšanje kad počne da raste i broj radnih mesta.

Govoreći o eventualnom povećanju plata i penzija, Cvetković je naveo da je Vlada Srbije opredeljena za povećanje ako svi proračuni pokažu da za to ima kapaciteta.

Prema njegovoj oceni, u tom slučaju plate i penzije moći će da budu povećane u visini inflacije u ovoj godini, plus-minus jedan odsto.

Leave a Reply