Telekomunikacije

“Prekomponovanje” tržišta telekomunikacija

Budućnost telekomunikacija nije više da nudi samo mobilnu ili fiksnu telefoniju. Ili samo internet. Sada je to sve u paketu: fiksni, mobilni, internet i televizija. U slučaju SBB-a, koji raste u novog telekomunikacionog giganta, veoma brzo će se naći i televizija – regionalni informativni kanal N1.

Ova televizija još nije ni počela da radi, a već se spekuliše o tome kome će biti naklonjena i šta će biti njena uloga, tim pre što će imati tri regionalna centra – u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, a njen partner je američki Si-En-En. Zato je SBB još u decembru 2012. proglašen za „operatera sa značajnom tržišnom snagom u oblasti distribucije medijskih sadržaja”.

telekom

 

To znači da cene svojih usluga za kablovsku televiziju ne može da menja bez odobrenja države. Osim toga, SBB je dobio i odobrenje da počne da pruža usluge mobilne telefonije. Nedavno je omogućena i promena operatera i u fiksnoj telefoniji uz zadržavanje postojećeg broja telefona. SBB je u oktobru prošle godine kupljen od strane američkog investicionog fonda „Kolberg Kravis Roberts” (KKR). Ova firma je zapravo preuzela većinski deo celokupne „Junajted grupe”, a to je firma koja objedinjava SBB u Srbiji, „Telemah” u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, kao i „Total TV” koji posluje u svih šest zemalja bivše Jugoslavije.

Leave a Reply