Telekomunikacije

Prodajom dela akcija “Telekoma” Srbija dobija snažnog strateškog partnera

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je u intervjuu za praznično izdanje dnevnog lista “ Pres” da će Srbija prodati deo akcija kompanije “Telekom Srbija” zato što država ne treba da upravlja privredom.
Personalmag prenosi delove ovog razgovora:

O prodaji “Telekoma Srbija”?

– Ekonomska nauka je kao aksiom stavila da je privatna svojina efikasnija od državne. Prodaja “Telekoma Srbija” u suštini znači da jedno preduzeće iz manje efikasnijeg oblika svojine prebacujemo u efikasniji svojinski oblik. To je i razlog zašto Srbija uopšte prodaje akcije.

O državama koje su zadržale u svom vlasništvu telekomunikacione kompanije:

– I “Telekom Srbija” će ostati državni u jednom delu, jer mi ne prodajemo celinu. Država će kroz značajno učešće od 20 odsto da zadrži svoje interese u “Telekomu”. Ali kad govorite o državama koje su zadržale svoje telekomunikacione kompanije, onda morate da znate da je reč o visokorazvijenim državama koje imaju tradiciju korporativnog upravljanja, mogućnost da adekvatno plate menadžment i obezbede odlično funkcionisanje sistema…

Da li država treba da upravlja privredom?

– Država ne treba da upravlja privredom, jer kad bismo to imali, onda bismo mi bili socijalističko društvo sa težnjom da uđemo u komunizam. Argumenti protiv prodaje “Telekoma” su više politički nego ekonomski. Vi smatrate da država ne treba da prodaje nešto zato što je to od interesa za nju. Ali zašto taj argument ne primenimo i na bilo koju drugu aktivnost.

Šta građani Srbije dobijaju a šta gube prodajom “Telekoma”?

– Ono što svaki građanin dobija je bolja usluga, bogatija ponuda i potencijalno jeftiniji paket usluga. Svi oni koji ovih dana plaše građane da će cene telefoniranja biti više, ne poznaju sistem i previđaju činjenicu da Republička agencija za telekomunikacije reguliše cene. Takođe, akcije koje će građani dobiti vredeće znatno više. S druge strane, prodajom dela akcija “Telekoma” dobićemo snažnog strateškog partnera koji će moći da se uhvati u koštac sa ubrzanim napretkom u toj grani. On će moći da obezbedi dovoljno sredstava za investicije kako bi napredovao, pratio konkurente i omogućio viši kvalitet usluga.

Transparentnost pri prodaji “Telekoma”

– Danima pre donošenja odluka na Vladi, više puta sam novinarima i javnosti objasnio šta država namerava u vezi sa “Telekomom”. Nažalost, u startu su krenule negativne priče, kao da se kupac zna unapred što nije tačno. Poručujem da će kupac “Telekoma” biti poznat posle transparentnog međunarodnog tendera.

Da li je bilo pregovora sa “Dojče telekomom” (DT) o prodaji “Telekoma”?

– Niko iz Vlade nije pregovarao o tome. Upravo procenat koji nudimo, od 40 odsto, omogućava i nekoj drugoj kompaniji osim DT, koja je već u vlasništvu “Telekoma” preko grčkog OTE, da postane vlasnik. Da smo hteli samo sa DT, onda bismo nudili 31 odsto na prodaju. Procenat od 40 je dobro odabrani procenat, jer će pored njega postojati još tri grupe sa po 20 odsto vlasništva: država, OTE i građani Srbije i zaposleni u “Telekomu”.

Da li će se država obavezati da svoj deo proda onome ko pobedi na tenderu?

– Mi ćemo odlučiti da li ćemo, kada i pod kojim uslovima svoj deo prodati.

Kako će biti trošena sredstva od prodaje “Telekoma”?

– Mogu da vam kažem sledeće. Priča o trošenju novca biće transparentna u sledećem smislu. Formiraće se poseban fond, ne neka institucija sa direktorom i zgradom, već fond koji će imati poseban račun u budžetu. Sav novac od prodaje biće na tom podračunu, odakle će se trošiti za projekte. Javnost će moći tačno da vidi kako se troši novac sa ovog podračuna. Odluke o trošenju novca donosiće Vlada, a u Skupštini će morati da se usvoji rebalans budžeta, jer taj novac mora da se uvede u budžet. Imate Zakon o dostupnosti informacija i možete u svako doba da nas pitate, „gospodo, dajte nam spisak na šta ste utrošili te pare“, i dobićete spisak i videti na šta je novac potrošen.

Da li će novac biti trošen na plate i penzije ili stranačke kampanje?

– Ne.

Koliko novca se očekuje od prodaje “Telekoma”?

– Čuo sam razne računice koliko vredi “Telekom”, koliko ćemo novca dobiti. Mislim da nije dobro za nas što se time licitira, pogotovo što očekujemo maksimizaciju prihoda od ove transakcije.

Prodaja EPS-a:

– Ne postoje planovi za prodaju EPS-a, ali ćemo fazno uvoditi privatni kapital kroz izgradnju novih proizvodnih kapaciteta. Na taj način ćemo postepeno uvoditi konkurentsko okruženje u sistem elektroprivrede čime ćemo pozitivno uticati na korporativno upravljanje. Zato postoji fazni pristup, jer bi najgore bilo da državni monopol zamenimo privatnim.

Da li se uz “Telekom” prodaje i “kanalizacija”, odnosno magistralni vodovi u kojima su kablovi?

– Da “Telekom” svojevremeno nije prodat, mi bismo najverovatnije kompletnu “kanalizaciju” izvukli iz “Telekoma” i formirali novo preduzeće u 100 odsto državnoj svojini koje nikad ne bismo prodali, već bismo iznajmljivali ovaj prostor za kablove. Ali, “Telekom” je bio prodat, imamo stranog partnera u ovoj kompaniji tako da sada ovaj segment ne možemo da izvučemo. Ipak, i za postojeću situaciju imamo rešenje. Naime, RATEL će kao regulator imati pravo i da reguliše način upravljanja “kanalizacijom” bez obzira u čijoj se svojini ona nalazi. To znači da će “Telekom” morati da po zahtevu RATEL-a dozvoli provlačenje i kablova drugih operatera kroz istu infrastrukturu. Inače, prostora ima dovoljno tako da niko neće biti oštećen, a obezbediće se kvalitetna konkurencija. To odlično funkcioniše u BiH.

Strategija za prodaju kompanije “Jat“:

– Mi radimo intenzivno na prodaji “Jat-a”, pripremljena je strategija o načinu kako da se izađe iz ove krize i ona bi na sednici Vlade mogla sa se nađe odmah posle Uskrsa. Osnovni elementi jesu da će se formirati novo preduzeće koje će se baviti pružanjem usluga koje radi “Jat” i koje će preuzeti radnike, njihov biznis i njihovo tržište. Verujemo da će ova strategija privući veliki broj potencijalnih investitora.

Da li će dugove platiti građani Srbije?

– Ne. Dugovi će ostati na starom preduzeću i oni će se rešavati u okviru prodaje imovine postojećeg preduzeća. Da li kroz stečaj ili neko drugo rešenje, videćemo.

Da li ste zadovoljni onim što ste uradili od onoga što ste obećali ekspozeu u Skupštini?

– Kad sam sagledao šta je urađeno na kraju prošle godine, bio sam zadovoljan gotovo svim segmentima. Izuzetak je to što je svetska ekonomska kriza praktično dovela do toga da se lošije živi, a to je u krajnjoj liniji ključna stvar za građane. I onda je pitanje da li čovek uopšte sme da bude zadovoljan time šta je napravio. Bio bih vrlo zadovoljan da krize nije bilo, a ovako nisam baš srećan. Ipak, znam da smo učinili sve da građani što manje osete efekte krize, što se vidi na osnovu poređenja naše ekonomije sa drugim zemljama. Istovremeno, napravili smo nekoliko ključnih iskoraka u važnim segmentima, postavljeni su dobri pravci.

O rezultatima Vlade Srbije:

– Činjenica je da ima dosta toga da se uradi, mislim to i kao građanin Srbije i kao premijer. Ali, kada dajem lične ocene, polazim od sledećeg: Prvo, dobio sam beli šengen da mogu da putujem, da me više ne ponižavaju (pozivna pisma, papirologija, čekanje u redovima). Za mene je to izuzetno značajno. Drugo, Srbija sada ima ugled u svetu. Sa njom se ozbiljno razgovara, dolaze visoki zvaničnici najznačajnijih zemalja, razmenjuju se posete. To mi veoma imponuje, jer je meni lično značajno vraćanje ugleda i dostojanstva. Treće, standard mi je lošiji, ali i drugi trpe. Kad sve sagledam, ocena je više pozitivna nego negativna.

Leave a Reply