Događaji · E-servisi · Telekomunikacije

Svečano otvorena Prva Telekom Arena Beograd – dvodnevna regionalna konferencija o elektronskim komunikacijama

Prva Telekom Arena Beograd, dvodnevna regionalna konferencija o elektronskim komunikacijama počela je danas u beogradskom hotelu Hajat sa ciljem podsticanja diskusije o razvoju sektora telekomunikacija u Srbiji.

Konferenciju je svečano otvorila Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije uz prisustvo predstavnika Republičke agencije za telekomunikacije, Republičkog zavoda za informatiku i Internet, kao i predstavnika operatera mobilne i fiksne telefonije u Srbiji i drugih učesnika.

Prvu Telekom Arenu Beograd – regionalnu konferenciju o elektronskim komunikacijama organizuje Infoarena d.o.o. Beograd, članica Infoarena Grupe a pod pokroviteljstvom Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije i Republičkog zavoda za informatiku i Internet. U dogovoru sa najvažnijim učesnicima na tržištu telekomunikacija u Srbiji, neke od tema Prve Telekom Arene Beograd su nacrt novog zakona o telekomunikacijama, strategija broadband-a (širokopojasne mreže), akcioni plan za digitalnu televiziju, investicije u sektoru telekomunikacija, globalni i regionalni trendovi u sektoru telekomunikacija, prenosivost broja i mnoge druge.

U okviru panela o očekivanjima od tržišta telekomunikacija u Srbiji, jedan od učesnika, Aleksander Šperl, predsednik Upravnog odbora kompanije Vip mobile, založio se za hitno donošenje Zakona o elektronskim komunikacijama i svih podzakonskih akata koji će omogućiti potpunu liberalizaciju ove oblasti u interesu krajnjih korisnika mobilnih telefona, jer samo otvorena i fer konkurencija može da donese željeni razvoj. „Kriza je odličan momenat da srpske vlasti implementiraju brojne reforme koje treba da poboljšaju poslovnu klimu za privlačenje stranih investicija“, zaključio je Šperl.

Direktor strateškog marketinga kompanije Ericsson, Bo Ribing (Bo Ribbing), na temu strategije širokopojasne mreže izjavio je: „Investiranje u mobilne širokopojasne mreže može doprineti bržem oporavku od recesije. Prema izveštaju američke kompanije za istraživanje tržišta „Ovum“, razvoj broadband-a direktno utiče na porast bruto društvenog proizvoda (BDP) jer prema njihovim istraživanjima za svaki uloženi dolar u širokopojasnu infrastrukturu, privredi se vraća desetostruko.“

Drugog dana konferencije Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će po prvi put diskutovati o novom nacrtu zakona o telekomunikacijama.

Leave a Reply