Telekomunikacije

Radna grupa preporučila vladi da ne prihvati ponudu Telekoma Austrije

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije preporučila je vladi da ne prihvati ponudu Telekoma Austrije od 1,1 milijardu evra za kupovinu većinskog udela u tom preduzeću, jer ne ispunjava finansijske uslove tendera, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Konačnu odluku o prodaji Telekoma Srbije donosi Vlada Srbije.

Tender za prodaju 51 odsto kapitala u Telekomu Srbija raspisan je 20. oktobra prošle godine, a Vlada Srbije je kao minimalnu cenu za prodaju tog udela odredila sumu od 1,4 milijarde evra.

Telekom Austrija dostavio je danas uslovnu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija, ponudivši 1,1 milijardu evra umesto prvobitnih 950 miliona.

Ta uslovna ponuda se sastojala od sledećih elemenata: isplata u gotovini u visini od 800 miliona evra, kao i godišnje isplate u vremenskom periodu od devet godina nakon zaključenja transakcije.

Uslovna ponuda, kao i prethodna ponuda Telekoma Austrije, zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji o koncentraciji na tržištu, a takođe i od sporazumu o strukturi troškova Telekoma Srbije u određenom periodu, navodi se u saopštenju austrijske kompanije.

Vlada je tender za Telekom Srbija raspisala 20. oktobra 2010, a rok za dostavljanje obavezujuće ponude je istekao 21. marta ove godine, nakon čega je Vlada Srbije dva puta produžavala rok za poboljšanje ponude. Drugi dodatni rok istekao je danas u 14 časova.

Dokumentaciju je otkupilo sedam stranih kompanija, ali je jedinu ponudu dostavio Telekom Austrija koji je u Srbiji vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl.

Austrijanci su prvobitno, 21. marta, ponudili 950 miliona evra za 51 odsto kapitala srpske kompanije i 450 miliona evra za investicije u naredne četiri godine.

Austrijska kompanija je ukazala u saopštenju da je iz poboljšane ponude za preuzimanje većinskog udela u Telekomu Srbija izostavljena ranija ponuda za ulaganje u vrednosti 450 miliona evra.

Poboljšana ponuda je uslovna i, kao i prvobitna, zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji o koncentraciji na tržištu i dogovora o strukturi troškova Telekoma Srbije u određenom periodu.

Paket od 51 odsto akcija srpskog Telekoma prodaje se u celini. Vlasnik 31 odsto paketa je država Srbija, a preostalih 20 odsto grčki OTE.

Telekom Srbije poseduje kompaniju Telekom Srpske u RS, u Bosni i Hercegovini, i “Mtel” u Crnoj Gori.

Grupa Telekom Srbija ostvarila je lani neto dobit od 17 milijardi dinara. To je uvećanje za 27,6 odsto u odnosu na 2009. godinu i najbolji poslovni rezultat u istoriji tog javnog preduzeća.

Telekom Austrija posluje u osam zemalja, ima 22 miliona korisnika i 2010. godinu je završio sa 4,7 milijardi evra prihoda.Kompanija zapošljava više od 16. 500 radnika i ima godišnji promet od blizu pet milijardi evra. Pozicionirana je, između ostalog, u više istočnoevropskih zemalja, uključujući Bugarsku, Belorusiju, Hrvatsku i Makedoniju.

Tadić: Vlada neće da proda Telekom ispod cene

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da Vlada neće odstupiti od ranije odluke da ne prodaje Telekom Srbija ispod cene od 1,4 milijarde evra za većinski udeo u tom preduzeću.

“Cenu Telekoma definiše i tržište, ali, ako tržište nije takvo da obezbeđuje potrebnu cenu i sredstva da bi Srbija napredovala ekonomski, vlada je donela odluku da ne ide u prodaju Telekoma”, rekao je Tadić novinarima prilikom posete poljoprivrednom domaćinstvu kod Kragujevca.

Tadić je podsetio da je prvobitna odluka o prodaji doneta kako bi sredstva bila plasirana u druge oblasti privrede u kojima država ne može da nađe strateškog partnera, kao što su izgradnja puteva i novi energetski sistemi.

On je naglasio da je javnost proteklih dana obmanjivana raznim medijskim informacijama o tome da je prodaja Telekoma dogovorena.

Leave a Reply