Telekomunikacije

RATEL uvela promene brojeva za pozivanje hitnih službi

U skladu sa usvojenim Planom numeracije kratkih kodova Republička agencija za elektronske komunikacije uvela je promene brojeva za pozivanje hitnih službi i službi za informacije i usluge od javnog interesa

Ispred dobro poznatih dvocifrenih brojeva dodata je jedinica, tako da je novi broj policije 192, vatrogasaca 193, a hitne pomoći 194. Nove brojeve dobili su i vojna hitna pomoć 1976, služba za obaveštavanje i uzbunjivanje 1985, pomoć na putu AMSS-a 1987, vojna policija 19860, kao i ostale usluge i informacije koje su građani mogli dobiti putem telefona.

Plan numeracije, koji je usklađen je sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, Međunarodnom telekomunikacionom unijom, ali i evropskim standardima, stupio je na snagu 21. maja 2011. godine, ali je do kraja 2012. godine ostavljena mogućnost paralelnog pozivanja i novih i starih brojeva, kako ne bi došlo do neželjenih situacija. Kako se ovaj period prilagođavanja bliži kraju, Ratel podeća građane Srbije da od 01. januara 2013. godine stari dvocifreni brojevi više neće biti u uporabi.

Pozivanje brojeva za hitne intervencije i dalje će biti besplatno za sve građane i direktni pozivi na ove brojeve neće se tarifirati.

Leave a Reply