Telekomunikacije

Rešenje Ericssona Nikole Tesle deo Ericssonove vizije budućnosti

U svom obraćanju na događanju GSMA Mobile World Congress u Barceloni, Hans Vestberg, predsednik i generalni direktor korporacije Ericsson predstavio je Ericssonovu viziju budućnosti.

Čelni čovek Ericssona je istakao: “Ulazimo u svet sa 50 milijardi veza. Ukoliko želimo imati važnu ulogu u tom svetu, moramo drugim kompanijama pomoći u njihovom poslovanju, a ne biti samo tehnološka kompanija. Iz tog razloga Ericsson je sa Operom razvio rešenje za online trgovinu aplikacijama; više usmerenu prema operatorima nego prema korisnicima, koja već nudi 30.000 aplikacija kompatibilnih sa najrazličitijim mobilnim telefonima na tržištu. Vestberg očekuje tri milijarde novih korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa u sledećih pet godina i kaže da je Ericssonova vizija pomoći stvaranju sveta u kom će se uređaji automatski povezivati na Internet, a razne funkcije će se, pristupom Internetu, automatski izvršavati.

Hans Vestberg ohrabrio je industriju telekomunikacija da se okrene prema dodatnim mogućnostima rasta i predvodi promene koje će doneti mnoge dobrobiti društvu: “Našom saradnjom možemo transformisati druge industrije poput zaštite zdravlja, saobraćaja, javne uprave, komunalne delatnosti i medija. Širokopojasni pristup neće samo odigrati ključnu ulogu u novim poslovnim modelima koji će transformisati ekonomiju već će i smanjiti emisiju ugljen dioksida uz novi način rada i života“.

Ceo Ericssonov izložbeni prostor posvećen je temi “50 billion connected devices“, koji opisuje viziju sveta u godini 2020. godini kada će globalno međusobno komunicirati oko 50 milijardi različitih uređaja.

Prikazana rešenja u područjima drugih industrija temelje se na primeni već postojećeg Ericssonovog portfelja, razvojnim projektima u sklopu kojih centralno mesto zauzima primena komunikacija u specifičnim industrijama te rešenjima poput Ericsson Mobile Health-a (EMH), koja su industrijski zaokružena, a uključuju komunikacijsku komponentu i operatore kao potencijalne učesnike novog ekosistema. Naime, operatori, tražeći nove izvore prihoda, žele iskoristiti već postojeću infrastrukturu za pružanje inovativnih usluga sa dodanom vrednošću. Ericsson je u okviru 5500 kvadratnih metara izložbenog prostora u Barseloni, unutar Healthcare sveta, predstavio sve korporativne inicijative koje su povezane sa novim rešenjima u zdravstvu.

EMH je rešenje Ericssona Nikole Tesle za udaljeno merenje te obradu vitalnih funkcija pacijenta (poput pritiska, težine, elektrokardiograma ili pulsa) koje će uskoro biti i komercijalno dostupno.

Leave a Reply