Telekomunikacije

Slovenija ne zna šta će sa telefonskim govornicama

Three red telephone boxes, standing in a rowSlovenačka agencija za telekomunikacije (APEK) objaviće do kraja meseca konkurs kojim traži inovativno rešenje za korišćenje telefonskih govornica koje su dolaskom mobilne telefonije i interneta postale tehnološki višak.

Nakon neuspelog pokušaja da se one organiziraju kao “informativni punktovi” u kojima bi turisti dobijali  informacije o saobraćaju, hotelima i turističkim znamenitostima, sada se nudi dodatna upotrebna koncesija za firmu koja bi u govornicama pružala inovativne usluge. “Prednost će imati onaj ponuđač koji na konkursu ponudi nov i inovativni model korišćenja”, naveli su u agenciji.

Telekom Slovenije očekuje da će biti obnovljena njegova koncesija za telefoniranje preko kartica koje su uvedene još 1990. godine kao zadnji krik tadašnje tehnologije, ali nema ideja za dopunski sadržaj. Iako će se broj telefonskih govornica sa vremenom smanjivati, ostaće one koje se nalaze na frekventnim mestima kao što su železničke stanice i aerodromi, u ustanovama poput bolnica i zatvora, a fiksna telefonija izdržaće test vremena i kao tehnička zlatna rezerva, iznose u Telekomu Slovenije. Kad nestane električne struje, nestaje i telefonskih veza povezanih sa internetom širokog pojasa, a u tim slučajevima možemo se osloniti samo na klasične telefonske linije, kaže Boris Ziherl iz Telekoma Slovenije.

Državni operater ne razmišlja o dogradnji govornica multimedijalnim terminalima, kako to rade u Austriji, ali ni o prodaji najstarijih primeraka sakupljačima antikviteta, što je već zabeležena praksa u Engleskoj.

Leave a Reply