Telekomunikacije

Srbija regionalni lider u oblasti telekomunikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija vodeća zemlja u regionu u oblasti telekomunikacija i potrošačke elektronike i da postaje sve značajnija destinacija za strana ulaganja u tim oblastima.

Ljajić je, otvarajući Sajam računara, potrošačke elektronike i kućnih aparata na Beogradskom sajmu, naglasio da elektronska industrija, telekomunikacije i informaciono-komunikacione tehnologije daju važan doprinos bruto domaćem proizvodu Srbije.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da je u oblasti domaće elektronske industrije zabeležen zastoj devedesetih godina prošlog veka, ali da je taj trend promenjen 2000. godine.

On je naveo podatak da su od 2000. do 2010. godine strane investicije u oblasti elektronske industrije iznosile 168 miliona evra, dok je izvoz proizvoda te industrije 2010. godine bio vredan 220 miliona evra, što govori o njenim potencijalima.

Kada je reč o oblasti telekomunikacija, vrednost stranih ulaganja u 2011. godini bila je 243 miliona evra, a od telekomunikacionih operatera ostvaren je prihod od 1,6 milijardi evra, što je 5,6 odsto BDP naše zemlje, precizirao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je do sada finansirala više od 18 projekata iz oblasti elektroindustrije i dala značajne podsticaje kompanijama koje su investirale u tu oblast.

Sajam računara, potrošačke elektronike i kućnih aparata održava se drugu godinu zaredom u Beogradu i trajaće do 16. septembra.

Na sajmu će učestvovati više od 100 izlagača iz oblasti proizvodnje računara, TV, video i audio opreme, bele tehnike i kućnih aparata, kao i kompanije koje se bave pružanjem telekomunikacionih usluga.

Leave a Reply