Telekomunikacije

Svetski šampionat amaterske radio-goniometrije na Kopaoniku

Svetski šampionat amaterske radio-goniometrije, (16th WORLD CHAMPIONSHIPS IN AMATEUR RADIO DIRECTION FINDING -ARDF) održava se od 10. do 16. septembra na Kopaoniku. Šampionat se po prvi put održava u Srbiji, u organizaciji Saveza radio-amatera Srbije.

Amaterska radio-goniometrija je sportsko-tehnička disciplina, a takmičenja se održavaju na otvorenom prostoru. Cilj takmičara je da pomoću radio-prijemnika (radio-goniometar), u što kraćem vremenu pronađe šest ili više skrivenih radio-prijemnika. Otkrivanje lokacije skrivenog predajnika takmičar vrši se praćenjem signala predajnika i određivanjem smera iz koga se signali emituju.

Pored radio goniometra, takmičar koristi posebnu kartu terena, koju izrađuje organizator i busolu. Dužina staze koju takmičar treba da pređe da bi pronašao sve radio predajnike je do 10 km, što zavisi od takmičarske kategorije.
Takmičenja ovogodišnjeg šampionata se odvijaju na pošumljenim, naseljenim i srednje prohodnim terenima Nacionalnog Parka Kopaonik, na četiri nezavisna terena površine do 8 km2. U okviru šampionata, održaće se i svetsko takmičenje za slepe (osobe sa posebnim potrebama), koje se održava na terenu veličine fudbalskog igrališta.

Svečano otvaranje zakazano je za 11. septembar u Kongresnom centru u okviru Hotela Angella. Pored reprezentacije Srbije, na šampionatu će učestvovati nacionalne reprezentacije i gosti iz 30 zemalja sveta, a skoro 500 učesnika će boraviti u smeštajnim objektima MK Mountain Resort-a.

Kategorije takmičara su od juniora do veterana, prema godinama starosti i polu. Među prvima, na Kopaonik su pristigle reprezentacije USA, Kine, Japana, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Nemačke, Rumunije, Slovačke, Švedske, Holandije, Norveške, a od 10. septembra pridružile su im se i reprezentacije Australije, Kanade, Koreje, Češke, Poljske, Litvanije, Moldavije, Kazahstana, Estonije, Velike Britanije, Francuske, Madjarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Belgije.

Leave a Reply