Telekomunikacije

Telekom Austrija poslovao sa gubitkom

Iako je promet sa 1,11 milijardi evra ostao stabilan, operativni prihod se preokrenuo od plus 166,3 na minus 42,3 miliona evra.

Korigovana zarada, pre kamata, poreza, i amortizacije (EBITDA) smanjila se za 7,1 odsto na 396,7 miliona evra.

Neto-profit od 91,2 miliona evra u prvom kvartalu prošle godine, pao je na minus 79,2 miliona evra. Slobodan gotovinski tok smanjio se gotovo na nulu, saopštio je TA.

Ovim rezultatima vodeći koncern u oblasti fiksne i mobilne telefonije, kao i Internetu lošije je poslovao od očekivanja analitičara.

Oni su prognozirali operativni rezultat od minus 39,8 miliona evra.

TA je objasnio gubitke, kao i ranijih meseci, „izazovnim okruženjem, žestokom konkurencijom i regulatornim pritiskom na cene“.

Dalje smanjenje zaposlenih veoma dobro teče, tako da je bilo potrebno 184,1 milion evra za to, objašnjava TA, dodajući da je program restrukturiranja povećao neto-gubitak na 79,2 miliona evra.

Prema TA loši rezultati su poslrdica toga da su socijalni planovi odlično prihvaćeni kod većine zaposlenih koji su imali sigurno radno mesto.

Manje investicije u Hrvatskoj i Belorusiji vodile su do smanjenja kapitalnih izdataka za 11,7 odsto na 120,4 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Šef koncerna Hanes Ametsrajter je kazao da je TA svesno ušao u gubitke kako bi mogao da se rastereti za narednih sedam godina, te dodao da se ovim brojkama nalazi u okviru očekivanja međunarodnih analitičara.

Što se tiče neuspeha na tenderu u Srbiji za sada je nepoznato koliko iznose troškovi savetnika, advokata i drugi izdaci vezani za predaju ponude za Telekom Srbija.

Kada je reč o poslovanju u inostranstvu, u Bugarskoj je broj korisnika sa 5,3 miliona ostao stabilan, a prihodi „Mobiltel-a“ su iznosili u prvom kvartalu 133,4 miliona evra i bili su za 1,5 odsto ispod prošlogodišnjeg prvog kvartala.

Bolji razvoj TA beleži u Belorusiji sa svojim “Velcom-om”, gde je prihod porastao za 22,2 miliona evra na 89,9 miliona evra, a prilagođeni EBITDA je povećan za 20,8 odsto na 42,1 milion evra.

U Hrvatskoj promet “Vipnet-a” je opao za 10 odsto na 90,3 miliona evra. Prilagođeni EBITDA je opao za 13,6 odsto na 24,9 miliona evra.

U Sloveniji je promet “Si.mobil-a” porastao za 8 odsto na 42,6 miliona evra, a prilagođeni EBITDA je opao za 4,9 odsto na 10,9 miliona evra.

I u Srbiji je promet povećan za oko 30 odsto na 30,2 miliona evra, a u Makedoniji za 60 odsto na 11,1 milion evra, navodi se u saopštenju. (tanjug)

2 thoughts on “Telekom Austrija poslovao sa gubitkom

  1. Nedeljko Kovačević

    A kad pomislim da su ovi nasi fantomi na SVE moguce nacine hteli da im poklone telekom!!! Ju, ju, ju!!

Leave a Reply