Telekomunikacije

Telekom neće biti privatizovan za mandata ove vlade

“Telekom Srbija” sigurno neće biti privatizovan za vreme mandata ove vlade i u toku su pripreme za transformaciju te kompanije u otvoreno akcionarsko društvo i besplatnu podelu akcija građanima, sadašnjim i bivšim zaposlenima u tom preduzeću, izjavio je danas Tanjugu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Te aktivnost biće sprovedene u toku leta, da bi u septembru građani Srbije, radnici “Telekoma” i “Pošte Srbije” mogli da dobiju besplatne akcije, rekao je Chirić.

Ministar ekonomije je obelodanio da postoji inicijativa da država poveća svoj udeo u kapitalu “Telekoma” sa sadašnjih 80 na 100 odsto i dodao da će se o tome pregovarati u narednom periodu, ali nije iznosio detalje sa kome će ti pregovori biti vođeni.

Kada se završi proces transformacije srpskog “Telekoma” u otvoreno akcionarsko društvo, počeće i trgovina njihovim hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi, najavio je Chirić i ocenio da će na taj način “Telekom” biti još konkurentniji na tržištu i uspešnije poslovati.

Privatizacija “Telekoma” u proleće ove godine proglašena je neuspešnom, jer jedina zainteresovana kompanija “Telekom Austrija” nije ispunila finansijske uslove u okviru dostavljene ponude, koju je vlada propisala na 1, 4 milijarde evra i nije želele da proda 51 odsto kapitala “Telekoma” ispod te cene.

“Telekom Austrija” je ponudio 900 miliona evra za kapital i 500 miliona evra za investicije u tu srpsku kompaniju u naredne tri godine, što je vlada Srbije na kraju odbila.

Leave a Reply