Telekomunikacije

Telekom Srbija ponovo u potpunosti u rukama države

Telekom Srbija je od danas vlasnik udela u kompaniji od 20 odsto, nakon potpisivanja ugovora o prenosu vlasništva akcija sa grčke telekomunikacione kompanije OTE na Telekom Srbija. Prenosom akcija u Centralnom registru, sa grčkog OTE-a na Telekom Srbija, država će zadržati 80 % akcija, a Telekom Srbija imaće 20%.

Ugovor su danas potpisali Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija i Majkl Camas, predsednik i izvršni direktor OTE-a. Tim povodom, u Predsedništvu Srbije održana je svečana ceremonija prenosa akcija u prisustvu predsednika republike Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića.

„Cena po kojoj smo kupili 20 odsto akcija je jako povoljna. Što se tiče finansiranja ovaj posao poreske obveznike kao ni budžet države neće koštati ni dinar. 320 miliona evra obezbeđeno je iz kredita, a 60 miliona evra iz prihoda kompanije“ – rekao je Radujko i istakao da nijedna od 19 banaka nije tražila garancije za davanje kredita i da je jedina garancija bila visok rejting kompanije i njeno dosadašnje poslovanje.

Telekom Srbija i grčka kompanija OTE potpisale su u Atini 30. decembra ugovor o otkupu akcija OTE-a, na osnovu koga Telekom Srbija postaje vlasnik 20% akcija kompanije, što je bio i ukupan udeo OTE-a u Telekomu Srbija. Vrednost tog ugovora je 380 miliona evra.

Leave a Reply