telefon
Telekomunikacije

Telekom Srbija se i dalje bavi “dvojnicima”

OKO 10.000 domaćinstava u Srbiji može da se nada da će se, najverovatnije do kraja godine, konačno rešiti svog „dvojnika“. Muku sa telefonskim linijama, koju često ne mogu da koriste kad požele, muči ravno 105.664 korisnika. Toliko, prema poslednjim podacima, ima dvojničkih telefonskih linija u našoj zemlji.

– Na području Beograda postoji 1.333.381 telefonski priključak, dok u Srbiji taj broj iznosi 3.523.639, a procenat digitalnih korisnika iznosi 98 odsto – rečeno je „Novostima“ u „Telekomu Srbija“. – Tokom 2010. godine razdvojeno je 35.155 dvojnika, od čega 11.334 na široj teritoriji Beograda, dok je do kraja godine predviđeno razdvajanje još 10.000 dvojničkih linija.

telefon

Kada će proces razdvajanja dvojnika da se okonča, još nije poznato.

– U ovom trenutku nije moguće dati precizne rokove, budući da dinamiku određuju preduslovi na koje kompanija ne može da utiče – kažu u „Telekomu“. – Prvenstveno je reč o zakonskim regulativama i procedurama za izgradnju, na koje se često dugo čeka. Uz to i tehnološko nasleđe otežava čitav proces pošto „Telekom“, pored razdvajanja dvojnika, u pojedinim područjima sprovodi i temeljnu rekonstrukciju kompletne pristupne mreže. Takođe, i pripreme za postavljanje digitalnih centrala često su dugotrajne zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa na određenoj lokaciji, nakon čega sledi izgradnja pristupne mreže.

Leave a Reply