Telekomunikacije

Telekom Srbija: Znati dati! e-dukacij@!

Otvorena internet učionica u OŠ ”Starina Novak” u Beogradu

Gospodin Žarko Obradović, ministar prosvete i gospodin Branko Radujko, generalni direktor Telekom Srbija, danas su svečano otvorili internet učionicu u OŠ Starina Novak, koju je Telekom Srbija opremio besplatnim internet priključkom i sa 20 računara.

branko_radujko_generalni_direktor_telekoma_srbija_i_dr_zarko_obradovic_ministar_prosvete1

branko_radujko_generalni_direktor_telekoma_srbija_i_dr_zarko_obradovic_ministar_prosvete_2
ucenici_os_starina_novak_-_telekom_srbija_nas_prijatelj

Od decembra 2008. godine, kada su Telekom Srbija i Ministarstvo prosvete pokrenuli projekat uvodjenja interneta u škole pa do sada, Telekom Srbija je uveo internet u oko 50% škola širom Srbije. Posle potpisivanja protokola o uvodjenju interneta, Telekom Srbija je uz podrsku Minstarstva prosvete i Ministarstva za telekomunikacije i informaticko drustvo pokrenuo akciju e-dukacij@, ciji je cilj da se, pored uvodjenja interneta, skole opreme racunarima. Slogan akcije je Znati dati!, a podrazumeva apel svim kompanijama u Srbiji da se prikljuce Telekomu Srbija u e-dukaciji i opreme internet ucionice.

“Pre nekoliko meseci počeli smo projekat uvođenja interneta u sve osnovne i srednje škole. Do sada je u oko 50% škola uveden internet. Rokovi za završetak projekta biće ispunjeni i sve škole će do 1. septembra 2009 imati internet. Telekom radi na ovom projektu i rezultati su odlični. Uvođenje interneta veoma je važna stvar kako bi obrazovanje dobilo odgovarajući tretman koji zaslužuje.Cilj nam je da unapredimo obrazovanje uvođenjem novih tehnologija koje će poboljšati kvalitet znanja i povećati informatičku sposobnost dece. Važnu ulogu u ovom prjektu imaju nastavnici koji će naučiti decu da koriste internet i njegove prednosti. Naravno deca ne treba da zaborave na knjigu i njeno korišćenje” – rekao je dr Žarko Obradović, ministar prosvete.

Ovo je zaista široka društvena akcija sastoji se iz tri komponente. Prva podrazumeva uvođenje interneta u sve osnovene i srednje škole u Srbiji, a druga predstavlja opremanje internet učionica. Do sada smo uspeli da uvedemo internet u oko 940 škola. Veoma nam je drago što je 15-ak velikih kompanija prepoznalo značaj akcije doniranja racunara i priključilo se. U vreme kriza, ulaganje u znanje je najispaltljivije jer će nam posle krize znajnje i umeće biti najpotrebnije.

Treći segment predstavlja nadzor i zaštita dece od neprimerenih sadržaja za koje se posebno zalaže Ministarstvo telekomunikacija. Sve tri komponente su kompatibilne i u narednoj školskoj godini deca će imati kvalitetniji pristup zananju. Prirodni nastavak akcije [email protected] je umrežavanje svih izvora znanja – kao što su biblioteke sa ciljem da sadašnjim i budućim đacima Srbije omogućimo da na lakši i efikasniji način dođu do određenih tema, informacija, sadržaja- rekao je Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija a.d.

Leave a Reply