Telekom Srbija
Telekomunikacije

Telekom Srbije ostaje za sada u vlasništvu države

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da nije postignut konsenzus u Vladi oko prodaje “Telekoma Srbije”.

– Nije postignut konsenzus i ne kreće se dalje u privatizaciju “Telekoma” – rekao je on na konferenciji za novinare o merama Vlade Srbije za stabilizaciju državnog budžeta i reforme javnog sektora.

Dinkić je rekao da su donete odluke o privatizaciji podzemnih rudnika “Resavica” i davanju Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu u dugoročni zakup.

Telekom Srbija

Telekom Srbija

Srpski ministar finansija je najavio da će javni poziv za “Resavicu” biti objavljen u septembru, a za beogradski aerodrom pročetkom naredne godine.

Prema rečima Dinkića, za aviokompaniju “Jat Airways” će biti primenjen drugačiji model, prema kojem bi država ostala većinski vlasnik, a kompanija “Etihad” iz Ujedinjenih Arpskih Emirata preuzlela upravljanje.

– Dobili smo ponudu “Etihada” i krenuli smo u pregovore – rekao je srpski minisar finansija i privrede.

Dinkić je istakao da država namerava da se povuče i iz “Dunav osigiranja” i Čačanske banke, ako dobije ponudu za te dve finasijske institucije.

Prema njegovim rečima, povlačenje države iz “Resavice”, “Jata”, “Galenike”, Arodroma “Nikola Tesla”, Čačanske banke i “Dunav osigiranja” deo je strukturnih reformi javnog sektora kojim je predviđeno da se država povuče iz jednog broja javnih preduzeća.

Za farmaceutsku kompaniju “Galeniku” će, kako je dodao, biti primenjen unapred pripremljen plan restukturiranja koji predviđa i smanjenje troškova i broja radnika.

– Taj način restrukturiranja će biti primenjen na 16 preduzeća u restrukturiranju – rekao je Dinkić, dodajući da su to preduzeća koja mogu da obezbede tekuću likvidnost, ali ne mogu da izmiruju ranije obaveze.

On je najavio da će od ukupno 179 preduzeća u restrukturiranju, čije održavanje godišnje košta 750 mil EUR, do kraja trećeg kvartala ove godine u stečaj otići 27 preduzeća, dok će 66 do kraja godine biti ponuđeno na prodaju.

– Za radnike preduzeća koja odu u stečaj odmah ili u slučaju da država ne uspe da ih proda predviđen je socijani program od 300 EUR po godini radnog staža – rekao je Dinkić.

Leave a Reply