Telekomunikacije

TELEKOMUNIKACIONA INDUSTRIJA GUBI MILIJARDE KROZ ODLIV PRIHODA

Rezultati KPMG studije globalne revizije prihoda za 2009. godinu – Procenjuje se da na globalnom nivou odliv prihoda u proseku iznosi od jedan do tri odsto ukupnih prihoda, identifikovanje i sprečavanje odliva prihoda nastavlja da bude problem

Telekomunikaciona industrija svake godine na globalnom nivou izgubi oko 40 milijardi američkih dolara, nalazi su KPMG godišnje Studije globalne revizije prihoda za 2009. godinu, koja je obuhvatila 74 operatora u 46 zemalja u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Africi, Bliskom istoku i regionima daleke Azije i Pacifika.

Više od pola (54 odsto) telekomunikacionih operatora koji su učestvovali u studiji procenjuje da odliv prihoda iznosi preko jedan odsto ukupnih prihoda. Oko 15 odsto operatora prijavljuju odlive prihoda veće od tri odsto, dok pojedini operatori na tržištima u razvoju smatraju da odliv iznosi do 10 odsto.

Obim gubitka u ovoj industriji industriju na svetskom nivou mogao bi biti značajno veći od procenjenog, jer je oko 40 odsto provajdera procenilo da je identifikovano čak manje od pola odliva prihoda. U razvijenim tržištima veliki broj učesnika studije je ukazao da  je manje od 10 odsto odliva prihoda identifikovano. Studijom je zaključeno da nedostatak podataka doprinosi problemu, jer otežava posao funkcije revizije prihoda telekomunikacionih operatera u identifikovanju odliva prihoda.

Uobičajeno je shvatanje na nivou industrije da se tržišta u razvoju suočavaju sa većim odlivom prihoda od razvijenih tržišta, zbog velikog rasta i promena tehnologije. Studija podržava takav stav, mada takođe ukazuje na činjenicu da dostupnost podataka predstavlja izazov za operatore u svim regionima. Po pitanju odliva zbog pronevere nedostupnost podataka predstavlja još veću brigu, sa preko 37 odsto učesnika koji ne mogu da dođu do neophodnih podataka.“ izjavio je Šon Kolins (Sean Collins), KPMG Predsednik Globalne komisije za komunikacije i medije.

Odliv prihoda se pojavljuje u svakom delu prihodnog ciklusa od prodaje do konfiguracije mreže i kategorizovanja i fakturisanja. Tipičan primer odliva se pojavljuje usled greške u fakturisanju ili evidencije o naplati poziva koja nije prosleđena u sistem naplate za kategorizaciju i fakturisanje, ili zato što su međunarodni pozivi kategorisani kao lokalni. Međutim, operatori gube novac i zbog izloženosti prihoda, nesposobnosti da uvećaju prihode i da identifikuju i implementiraju mere štednje.

Kao izvori prihoda koji se smatraju najosetljivijim na odliv, preko 45 odsto učesnika studije je prepoznalo „pripejd korisnike“ kao najosetljiviji deo poslovanja. Na tržištima u razvoju, najveći deo učesnika je označio „roming“ i „dodatne usluge“ kao sledeće najosetljivije izvore prihoda, dok se u Evropi i u Severnoj Americi „postpejd“ usluge rangiraju na drugom mestu. Studija je takođe zaključila da su najveći izvori prihoda za većinu operatora ujedno i najosetljiviji na odliv prihoda.

Većina operatora (60 odsto) je priznala da nailazi na prepreke u svojim naporima da smanji odlive prihoda zbog nedostatka potrebnog znanja u delovima kontrole prihoda koje bi operativu učinilo efektivnijom. Najveći deo učesnika smatra da tehničko znanje – poznavanje elemenata mreže i ostalih sistema – predstavlja najznačajniji skup nedostajućih veština.

Studija je takođe zaključila da su značajne promene u konfiguraciji u svim elementima mreže označene kao najosetljivije na odliv prihoda, a njih slede razvoj novih proizvoda i konfiguracija tarife.

Povraćaj odliva prihoda nastavlja da predstavlja problem u svim regionima. Oko 60 odsto operatora koji su učestvovali u studiji procenjuju da se povrati manje od polovine identifikovanog odliva.

„Za većinu operatera, povraćaj odliva prihoda iznosi između 2,5 i 37,5 odsto ukupnog procenjenog odliva prihoda, što pokazuje da velik deo odliva prihoda ostaje nepovraćen.“ izjavio je Romal Šeti (Romal Shetty), KPMG Direktor za komunikacije u Indiji.

Zaključak studije je da razvoj efektivnijih automatizovanih alata za kontrolu prihoda, podizanje svesti o funkciji kontrole prihoda u svim delovima organizacije i prikupljanje tačnih i ažurnih podataka predstavljaju ključne izazove za kontrolu prihoda sa kojim su suočeni telekomunikacioni operateri.

Optimizam među operatorima je ipak prisutan. Iako 90 odsto direktora kontrole prihoda smatra da će budući razvoj industrije samo doprineti povećanju odliva prihoda, više od polovine njih je uvereno da će njihova odeljenja za kontrolu prihoda biti u stanju da identifikuju povećanja u odlivu prihoda.

O ISTRAŽIVANJU

Revizija prihoda u telekomunikacijama – napredak ili održavanje, Rezultati godišnje studije globalne revizije prihoda za 2009. godinu (Revenue Assurance in Telecommunications – Progressing or Preserving, Global Revenue Assurance Survey 2009 Results) predstavlja onlajn studiju 74 telekomunikacionih operatora u 46 zemlje širom sveta. Studija detaljno analizira ulogu koju kontrola prihoda ima kod telekomunikacionih operatera širom sveta i ocenjuje njihove brige i očekivanja od budućnosti. Učesnici studije uključuju članove vrhovnog rukovodstva i direktore odeljenja za kontrolu prihoda. Izveštaj kombinuje analizu mišljenja i trendova pomenutih operatora sa iskustvom KPMG firmi u oblasti revizije prihoda.

KPMG je globalna mreža profesionalnih firmi koje pružaju usluge u oblasti revizije, poreskog savetovanja i finansijskog savetovanja. Kompanija je prisutna u 144 zemlje i zapošljava 140.000 ljudi u firmama članicama širom sveta. Kancelarija KPMG u Srbiji posluje od avgusta 1996. pod imenom KPMG d.o.o. Beograd i član je regiona centralne i istočne Evrope sa centralom u Pragu.

Leave a Reply