Kablovska i sat. TV · Telekomunikacije

Ukida se pretplata, javni servisi na budžetu!

Ministar kulture, Ivan Tasovac, je istakao da će pretplata za javne servise biti ukinuta, i da će se oni finansirati iz budžeta u narednih godinu i po dana.

Set novih medijskih zakona ne samo da uređuje medijsku scenu na najtransparentniji način i približava je evropskim praksama već i pruža okvir kojim bi građani trebalo da imaju daleko kvalitetnije informisanje, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac. Istakao je da će pretplata za javne servise biti ukinuta, i da će se oni finansirati iz budžeta u narednih godinu i po dana.

Tasovac je gostujući u Dnevniku RTS-a najavio da se država povlači iz vlasništva u medijima, i da je jul 2015. godine rok za privatizaciju medija.

Napomenuo je i da vlasnična struktura medija novim zakonskim rešenjima postaje potpuno transparentna.

tv

“Zakonom o elektronskim medijima stvaraju se preduslovi za digitalizaciju, a ono što je bitno, stvaraju se okviri za stabilno finansiranje javnih servisa čime oni mogu da ispunjavaju svoj cilj”, objasnio je Tasovac.

Ministar je rekao da to znači da će stupanjem na snagu Zakona o javnim servisima biti ukinuta pretplata i da će se u sledećih godinu dana javni servisi (Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine) finansirati iz budžeta uz punu transparentnost.

Kako je rekao Tasovac, od 2016. godine taksa će biti jedini način finansiranja javnih servisa. Ukazao je da je to velika razlika u odnosu na finansiranje putem pretplate, jer pretplata podrazumeva neku vrstu dobrovoljnosti.

Tasovac je rekao da je taksa obavezna i da otklanja sumnju u to da Vlada kontroliše javne servise. Istakao je da je pred nama rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi. Rekao je i da očekuje da će situacija u zemlji za godinu i po dana biti bolja.

Kako je precizirao ministar, taksa ne može biti veća od 500 dinara.

3 thoughts on “Ukida se pretplata, javni servisi na budžetu!

  1. Miki

    dzabe sve ovo kad ce struja da poskupi i tako ce naterati sve da placaju pretplatu kroz struju. Za javnost ce to biti samo poskupela struja, a iza saltera se razdvaja uplata.

  2. Božidar

    Ovim potezom Vlade upada se u novu protivrečnost. Naplata struje ni po postojećoj ceni nije bila zadovoljavajuća, a tek sad! Kolaps će nastupiti posle smanjenja penzija. Najredovnije platiše, penzioneri, neće imati para ni za konopac.

  3. Radivoj

    Da li je ministru sve ovo bas jasn?. U cemu je razlika izmedju pretplate i takse? Tek sad nam kazu da pretplata podrazumeva dobrovoljnost. Da je tako nikada je dobrovoljno ne bih placao. Kazu da taksa podrazumeva obaveznost i time se iskljucuje uticaj drzave na medije (javni servis). Ovakve izjave su ponizavajuce i uvredljive, verujem, za sve gradjane. I sta se sve iza njih krije?!

Leave a Reply