Telekomunikacije

Vlada Srbije o Telekomu Srbija

Vlada Srbije donela je odluku o tenderskoj prodaji 40 odsto akcija Telekoma Srbije, koje su u vlasništvu države.

Kako je najavljeno, od novca od prodaje akcija Telekoma Srbije formiraće se poseban budžetski fond za investiranje u značajne projekte infrastrukture.

Stav da je ova godina pravo vreme za privatizaciju Telekoma, prvi je javno obrazložio srpski premijer Mirko Cvetković, a tu ocenu podržali su i njegovi ministri.

Za ministra telekomunikacija Jasnu Matić otvoreno je samo pitanje modela privatizacije.

Ona smatra da je ukidanje monopola u fiksnoj telefoniji dovelo do potrebe za privatizacijom Telekoma, bez obzira na značajne prihode koje ta kompanija ima, pre svega zbog ogrmnih ulaganja koja su potrebna u tom sektoru.

Pojedini ekonomski analitičari, međutim, osporavaju taj stav i ukazuju na činjenicu da je Telekom Srbija većinski vlasnik Telekoma Republike Srpske i mobilnog operatera u Crnoj Gori.

Sa takvom pozicijom regionalnog lidera i dobrim kreditnim rejtingom kakav ima kompanija bi mogla sama da izvrši neophodna ulaganja, kažu stručnjaci i dovode u pitanje opravdanost prodaje Telekoma u vreme opšte ekonomske krize.

I sindikati Telekoma smatraju da ne treba prodavati najuspešniju srpsku kompaniju i od države traže da im taj potez objasni.

Leave a Reply