Telekomunikacije

Za konkurentnost “Telekoma” potrebni strateški partner i nove investicije

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Vlada odredila za ovaj trenutak prilično visoku cenu za prodaju većinskog dela kompanije “Telekom Srbija” i naglasio da će tender, ukoliko ona ne bude postignuta, biti proglašen neuspešnim.

Cvetković je u intervjuu za magazin “Ekonomist” naglasio da Vlada Srbije ne želi da proda većinski deo kompanije “Telekom Srbija” po svaku cenu, uz podsećanje na to da je za prodaju 51 odsto akcija te kompanije određena minimalna cena od 1,4 milijarde evra.

Rok za slanje obavezujućih ponuda je 21. mart, naveo je premijer i ponovio da sredstva od prodaje “Telekoma Srbija” neće moći da se iskoriste za potrošnju, koja je utvrđena budžetom.

Sa stanovišta potrošnje iz tog razloga je potpuno irelevantno da li u budžetu ima novca jer ako nema, država će se za nedostajući iznos zadužiti, objasnio je on.

Predsednik Vlade je naglasio da budžet trenutno nema problema sa prilivom, uz napomenu da država ima čak i rezerve od približno 500 miliona evra, i to u devizama.

Prodaja “Telekoma Srbija” je, kako je istakao, značajna, ali bez strateškog partnera i novih investicija postoji opasnost da se kompanija, izložena jakoj konkurenciji i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji, uruši kao sistem za četiri–pet godina.

Državno preduzeće ne može da opstane u jakoj konkurenciji sa moćnim privatnim kompanijama, zbog čega bi “Telekom Srbija” trebalo prodati ne samo zbog toga da bi država dobila novac, već i zato što će novi vlasnik biti prinuđen da dodatno investira, zaključio je Cvetković.

Leave a Reply