Telekomunikacije

Zakonom onemogućiti zloupotrebe podataka iz komunikacije građana

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je danas da se MUP u potpunosti pridružuje nastojanjima da se što pre dođe do zakonskih rešenja kojima bi bile izbegnute sve moguće zloupotrebe kada jer reč o podacima o komunikacijama građana.

Dačić je nakon sastanka sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem naveo da je to ministarstvo apsolutno spremno da pruži konstruktivan doprinos kako bi se i građani i policija osećali bezbednim.

Želimo da se zaštite prava građana, ali i da se stvori takav zakonski okvir da policija obavlja svoj posao i da se definiše ustavni i zakonski okvir za delovanje policije, istakao je ministar.

Janković i Šabić su nakon sastanka izrazili nadu da će biti realizovane preporuke koje će dostaviti novoj vladi.

Šabić je rekao da je impresioniran reakcijom MUP-a na jučerašnju konferenciju za novinare na kojoj je ukazano na zloupotrebe u toj oblasti, i dodao da je MUP podržao svih 14 mera koje će biti preporučene novoj vladi.

On je istakao da je za građane Srbije jedino pravo i moguće rešenje i da budu bezbedni, ali i da se poslovi bezbednosti obavljaju na takav način da ne postoji sumnja u zloupotrebu podataka.

Janković je ukazao na to da je uobičajena predrasuda da se između bezbednosti i prava građana mora tražiti ravnoteža.

Nema ravnoteže – ne postoji bezbednost ako su prava građana ugrožena i ne postoje poštavanja prava građana ako ti građani nisu bezbedni. I jedno i drugo se mora postići istovremeno, poručio je on.

Leave a Reply