6073622949_4e5cae17f7
IT

Telenorov “Smart karavan” proveravao pokrivenost signalom

Posle pređenih više od 1300 kilometara, posećenih 9 gradova i veliki broj sela i manjih mesta, Smart karavan je zabeležio najveće brzine preuzimanja podataka (download) u Vojvodini i centralnoj Srbiji od maksimalnih 30 i 27 Mbps u Smederevu i Kruševcu do 21 Mbps u Subotici i 27 Mbps u Bečeju.

Za merenje signala  u Pametnoj mreži i komunikaciju sa korisnicima preko društvenih mreža, članovi Karavana koristili su modeme i uređaje koji se mogu naći u redovnoj Telenorovoj ponudi – modem HSPA+ 42Mbps, Nokia Lumiu, Samsung uređaje Galaxy SII i tablet Galaxy Note 10.1.

6073622949_4e5cae17f7

„Posebno bih izdvojila iskustva sa Pametnom mrežom na putevima kroz manja mesta ali i na autoputu gde je ponekad brzina bila neverovatna. ,Najbrža’ deonica bila je Novi Bečej – Vrbas preko Srbobrana gde je izmereno 29 Mbps pri downloadu. A, na primer, u okolini Titela kod sela Lok otvarali smo Youtube stranice, slušali muziku preko Telenor Deezer usluge i postavljali fotografije na društvene mreže sa iskustvom kao da to radimo na našim računarima u kancelariji” kaže Jovana Milićević, IT novinar, koja je bila sa Telenorom na karavanu.

Na Karavanu tim se susreo sa blogerima i internet aktivistima u svim gradovima koje je posetio kako bi čuo njihova iskustva sa Pametnom mrežom, ali i kako bi upoznao korisnike koji rade pozitivne i dobre stvari u Pametnoj mreži. Olivera Jović, vlasnica kompanije Informacione tehnologije i predsednica Udruženja preduzetnika Leskovca, organizovala je radionicu za Kolo srpskih sestara u jednoj crkvi koja nije imala internet pa je ona uz pomoć svog uređaja napravila hot spot za tu priliku putem Pametne mreže koja se veoma dobro pokazala.

Članovi Karavana komunicirali su sa korisnicima putem društvenih mreža i pozivali ih da im se jave ukoliko imaju neki problem sa signalom. Troje njih se javilo od kojih je samo u slučaju korisnika kod sela Jelašnica zabeležen nedostatak signala što je rezultat loše konfiguracije terena za njegovo prostiranje. Već u narednim mesecima ovaj problem će biti rešen kada će Karavan ponovo posetiti svoje korisnike u Jelašnici.

Fotografije, video materijale i izveštaje sa Smart karavana možete pročitati na Telenorovim nalozima na društvenim mrežama Facebook i Twitter kao i na web stranicama naših partnera PC Pressa, Benchmarka i ITTV produkcije na adresi www.live-e.tv . Dnevnik Karavana biće dostupan na sajtu ww.telenor.rs i u narednom broju magazina Kontakt.

Druga faza Smart karavana zakazana je već za kraj marta, a informacije o gradovima koje će Karavan posetiti biće objavljene naknadno na sajtu Telenora. U drugoj fazi Telenor je svojim korisnicima pripremio i vredne nagrade, ali i prezentacije uređaja i usluga u okviru Smart radionica gde će sami korisnici birati teme koje bi želeli da čuju tom prilikom.

Leave a Reply