IT

Televizor i kompjuter u dečjoj sobi krivci su za loše ocene

Većina dece prekomerno gleda televiziju i igra se s video igricama, a budući da ni na spavanje ne odlaze u isto vreme, rezultati u školi se neminovno pogoršavaju.

Deca koja spavaju manje od devet sati na dan imaju problema u školi, otkriva studija sprovedena na 142 učenika osnovnih škola. Većina sedmogodišnjaka ne spava dovoljno, zbog čega na nastavi slabije komuniciraju i lošije rešavaju matematičke zadatke. Jedan od glavnih uzroka su svakako televizor i kompjuter u dečjim sobama, koje deca koriste bez nadzora.

– Veliki broj dece spava manje nego što je preporučljivo za njihov intelektualni razvoj, a nedostatak sna ne može se nadoknaditi. Učenici koji spavaju osam ili devet sati funkcionišu lošije u školi od svojih drugara koji spavaju devet ili 11 sati. To je veliki problem, jer su deca “zalepljena” za televiziju, računar i videoigrice, a odlazak u krevet u isto vreme svake noći im uopšte nije bitan, ističe voditelj studije Ramon Kladels.

Devet do devet i po sati sna je optimalno za kognitivni razvoj dece. Oni i s manje mogu da obavljaju standardne rutinske zadatke, ali da bi rešili neki složeni problem, treba da se dobro naspavaju. Za razliku od dece, odraslima je dovoljno šest do devet sati sna, tvrdi Rasel Foster sa Instituta „Oksford“.

Leave a Reply