IT

Telvent DMS: Posao za 10 hiljada inženjera

Softverska kompanija “Telvent DMS” iz Novog Sada koja je pre 20 godina nastala kao projekat entuzijasta profesora sa Fakulteta tehničkih nauka, danas je tvorac softvera koji se koristi na šest kontinenata i koji je američka konsultantska kuća Gartner proglasila za najbolji svetski proizvod u 2012. godini. Ta kompanija danas je i razlog za mnoge mlade stručnjake da ostanu u Srbiji, jer planira da obrazuje i zaposli deset hiljada inženjera.

Nikola Morača, Ivana Stojanov i Monika Bratić su među 520 mladih stručnjaka koji su najpre bili stipendisti, a nakon toga i zaposleni u kompaniji Telvent DMS. Danas, kažu, rade posao koji vole, mnogo putuju, a opet žive u svom gradu. Još 200 studenata dobiće posao do kraja godine, a još 200 njih postaće stipendisti ove komanije i dobiti priliku da, poput Nikole, sa 28 godina postanu lideri najuspešnijeg tima za “users interface” na svetu.

“Tako neku priliku ne možete dobiti nigde u Evropi, verovatno ni u svetu nakon završetka studija i to je nešto što me je prvenstveno zadržalo ovde u komapiji svih ovih godina i u budućnosti”, kaže Nikola Morača.

Proizvodnja softvera

Telvent DMS proizvodi softver koji omogućava velike ušetede u distribuciji električne energije i koji danas koriste skoro sve države u regionu, kao i gradovi poput Filadelfije, Vankuvera, Toronta i drugi. Na listu partnera iz celog sveta, u februaru su dodali francusku kompaniju “Šnajder Elektrik”, koja je u razvoj te tehnologije uložila preko 100 miliona evra.

“Na taj način mi otvaramo prostor, sada kada imamo lidersku poziciju, da tu poziciju krunišemo sa 10 hiljada radnih mesta i sa ogromnim deviznim izvozom naše zemlje, zadržavajući sve talentovane inženjere, stručnjake i studente u našoj zemlji”, navodi CEO kompanije “Telvent DMS” Dragan Popović.

U saradnji sa gradom i pokrajinom, u aprilu će početi da radi Centar za srednjoškolske talente koji je osnovao Telvent DMS. Ideja je da talentovani učenici iz cele Srbije dobiju mentora, stipendiju, kompjuter, savremenu literatutru i dodatnu nastavu kako bi mogli da se usavršavaju, a sve u cilju da sutra ostanu u Srbiji.

“U narednim godinama moramo naći način da obrazujemo još deset hiljada inženjera, jer će u narednim godinama ova kompanija rasti i pokrivati sve veći deo svetskog tržišta”, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i dodao da je rast kompanije “Telvent DMS” od nacionalnog značaja, s obzirom na to da je ona neka vrsta ekonomskog ambasadora Srbije u svetu.

Pokazatelji obrazovanja

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i rektor Univerziteta u Novom Sadu saglasni su da su uspesi te kompanije pokazatelj kako treba usmeravati obrazovanje u budućnosti. Profesor Ilija Ćosić, rektor Fakulteta tehničkih nauka čiji su profesori osnovali kompaniju “DMS” 1992. kao prvu te vrste, rekao je da ono što je pre dvadeset godina posmatrano kao jeres danas predstavlja pokretač tehnološkog razvoja u Vojvodini i Srbiji.

“Fakultet tehničkih nauka osnovao je do danas 63 manje i veće kompanije u kojima svoja znanja pretvaramo u konkretan rezultat. U njima je do sada zaposlenje našlo oko dve hiljade naših najkvalitetniji studenata”, dodaje profesor Ćosić.

Leave a Reply