IT

Tim studenata “Strawberry Energy” u poseti PKS

Predstavnici tima studenata “Strawberry Energy”, koji su u Briselu osvojili prvu nagradu za inovaciju javnog solarnog punjača, uručili su zahvalnicu Milošu Bugarinu, predsedniku PKS, za nesebičnu pomoć koja im je pružena u vreme kada im je bila najpotrebnija

Tim studenata fakulteta u Beogradu “Strawberry Energy”, koji se bavi istraživanjem i razvojem na polju obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, kao i promocijom i edukacijom, razvili su tehnološku inovaciju “Strawberry tree”. Drvo predstavlja javni solarni punjač, koji čistom, ekološkom energijom dobijenom od sunčeve svetlosti, dopunjuje baterije. Projekat je osvojio prvu nagradu u kategoriji smanjenja potrošnje, na takmičenju u okviru “Nedelje održivog razvoja 2011” koju je organizovala Evropska komisija u Briselu.

Mladi inovatori, dobitnici najvišeg evropskog priznanja, nisu zaboravili one koji su im pomogli da postanu poznati i priznati. U Privrednoj komori Srbije uručili su zahvalnicu Milošu Bugarinu, predsedniku PKS.
Miloš Milisavljević, osnivač i direktor “Strawberry Energy” tima, uz zahvalnost Privrednoj komori Srbije, naglasio je da su podršku nacionalne asocijacije srpske privrede dobili početkom ove godine, u momentu kada ima je bila najpotrebnija. On je istakao da je “Strawberry Energy” od pre nekoliko meseci postao kompanija, sa ciljem da privređuju i potrude se da u svojim mogućnostima i okvirima pomognu srpskoj ekonomiji i podizanju samopouzdanja mladih ljudi u našoj zemlji.
Zahvaljujući na uručenom priznanju, Miloš Bugarin, predsednik PKS, podvukao je da u Srbiji mladost, inicijativa, energija, inovativnost i kreativnost nemaju granica, što potvrđuju i nagrade koje naši predstavnici osvajaju u Evropi i svetu. On je rekao da to nisu samo sportisti koji nas obraduju svojim dobrim rezultatima, već i mladi inovatori i istraživači. Privredna komora Srbije i njen Odbor za tehnološke inovacije prepoznali su inicijativu i verovali u tim “Strawberry Energy” kada je odlazio na takmičenje u Brisel. Miloš Bugarin je mladim inovatorima još jednom uputio čestitke za osvojenu nagradu i za najbolju promociju Srbije i njenih potencijala u Evropi.
Jedna od inovacija koju će PKS predstaviti na Međunarodnom opštem sajmu u Solunu, od 10. do 18 septembra je i solarni punjač za mobilne telefone i druge digitalne uredjaje. Na ovom sajmu Srbija je počasna zemlja pod motom – “Srbija u Solunu 2011: uvek zajedno”, a ispred hale 12, gde je lociran Nacionalni štand Srbije posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ovom eko – prijateljskom platformom, da je koriste i međusobno se druže. Miloš Bugarin je najavio da će i na svim predstojećim nastupima, sajmovima i nacionalnim izložbama koje organizuje Privredna komora Srbije, mlada ekipa “Strawberry Energy” biti pozivana i podržana u promociji inovativnosti svoje novoosnovane kompanije.

Svečanosti u Privrednoj komori Srbije prisustvovali su svi članovi tima “Strawberry Energy”: Miloš Milisavljević, Kristina Nikolić, Miroslav Ribarić, Uroš Uljarević, Bojana Borković, Bojan Vasiljević, Mihailo Vasić, Tamara Turšijan i Strahinja Janković. Njima su u Privrednoj komori Srbije podršku pružili, osim predsednika Miloša Bugarina, potpredsednica PKS, Vidosava Džagić, direktorka Predstavništva PKS u Briselu, Gordana Zrnjić i dr Danica Mićanović, sekretar Odbora za tehnološke inovacije PKS.

Leave a Reply