Internet · IT

Top menadžment Yahooa protiv Microsofta

U oštrom pismu upućenom akcionarima, rukovodioci svetskog Internet pretraživača Jahua ukazali su da savez između investitora Karla Ajkana i Majkrosofta može da “snizi vrednost akcija”.

Pismo direktor Roj Bostok i Predsednik Upravnog odbora Džeri Jang je upućeno povodom glasanja akionara zakazanom za 1. avgust kojim Ajkan pokušava da smeni Janga i ceo sadašnji Upravni odbor kako bi sa novim postigao dogovor o prodaji dela ili celog Jahua Majkrosoftu.

Ajkan je optužio sadašnje lidere kompanije da “kvare pregovore” sa Majkrosoftom koji je nameravao da kupi kompaniju za 47,5 milijardi dolara, ali je tu ponudu povukao kada su u Jahuu zatražili veću cenu.

Pre toga su Ajkan i Majkrosoft postigli dogovor o odvajanju pretraživača od ostale imovine kompanije, jer Majkrosoft smatra da time povećava konkurentnost prema Guglu.

Bostok i Jang, međutim, smatraju da je Ajkan nedovoljno upućen u Internet biznis i da se njegov dogovor sa Majkrosoftom može upotrebiti “jedino za njihove uske specijalne interese”.

U odbrani sadašnjeg odbora, oni su u pismu naveli planove o “otključavanju imovine u Aziji” i istakli da kompanija ostaje otvorena za “pregovore o realnoj i sigurnoj ceni, a ne samo o mogućnostima”, pri čemu je u tu priču uključen i Majkrosoft.

“Jasno je da Ajkan jedino želi da deo ili ceo Jahua proda Majkrosoftu”, stoji u pismu uz primedbu da iza te namere ne stoji nikakav operativni plan, “što znači da on sa Majkrosoftom ne može da postigne fer dogovor”.

“Majkrosoft je svojim zaprepašćujućim nekorektnostima i niskim udarcima u poslednjih pet meseci jasno pokazao da se nikada nije potpuno obavezao da preuzme Jahu”, navedeno je u pismu rukovodilaca te kompanije.

Leave a Reply