IT

Toshiba beleži gubitke

NABshow Las Vegas, NV; NAB 2008Vodeći japanski proizvođač čipova Toshiba zabeležio je rekordni godišnji gubitak usled pada globalne potražnje koje ga je prisililo na ukidanje hilhada radnih mesta.

Toshiba je izvestila o neto gubitku od 343,6 milijarde jena (3,5 milijarde dolara) u fiskalnoj godini koja je završila 31. marta, u poređenju sa 127,4 milijarde jena dobiti ostvarenih godinu ranije.

To je najveći gubitak koji je ta kompanija ostvarila od osnivanja i njen prvi godišnji neto gubitak u sedam godina. Godišnji prihodi kompanije sa sedištem u Tokiju pali su za 13 posto, na 6,650 milijardi jena (67,2 milijarde dolara) uglavnom zbog slabljenja aktivnosti u delu poslovanja sa poluprovodnicima, digitalnom opremom i kućnom elektronikom.

U tromesečju od januara do marta kompanija je zabeležila neto gubitak od 184 milijarde jena (1,9 milijardi dolara) zasnovanih na ukupnim prihodim u visini od 1.670 milijardi jena.

Za takve rezultate Toshiba je okrivila “smanjivanje ukupnog tržišta zbog globalne recesije, oštriji od očekivanja pad cena poluprovodnika” i snažan rast vrednosti jena.

Leave a Reply