IT

Toshiba izradila Ekološku viziju 2050

Toshiba se veoma ozbiljno odnosi prema ekološkoj odgovornosti. Elektronski uređaji za široku upotrebu postaju sve značajniji deo svakodnevnog života ljudi. Zato je važnije nego ikad da garantujemo da su svi naši laptop računari, televizori i drugi digitalni uređaji maksimalno energetski efikasni i ekološki svesni.

Održivost u oblasti elektronskih i kompjuterskih uređaja za široku upotrebu ne podrazumeva samo ponudu ekoloških elektronskih uređaja sa manjom potrošnjom struje i emisijom CO2. Toshiba takođe teži da smanji ekološki uticaj svih poslovnih procesa – uključujući dizajn, proizvodnju, logistiku, prodaju i odlaganje – sa posebnim naglaskom na sprečavanju globalnog zagrevanja, efikasnom korišćenju resursa i kontroli hemijskih materija.

Toshiba grupa je izradila Ekološku viziju 2050, korporativnu viziju koja predviđa unapređenje stila života u skladu sa prirodom kao idealnu situaciju za ljudsku vrstu 2050. godine i radiće na ostvarenju ove vizije. Grupa će težiti ka skladu sa prirodom kroz rad na maksimalnom smanjenju klimatskih promena, efikasnom korišćenju resursa i upravljanju hemikalijama; tri stuba sistema upravljanja ekologijom grupe.

U cilju dodatnog ubrzanja inicijativa za ekološko upravljanje putem koncepta eko stila, Toshiba grupa promoviše ekološko upravljanje iz tri ekološke perspektive: ekološki pristup procesima, ekološki pristup proizvodima i ekološki pristup tehnologiji, kako bi postala jedna od vodećih svetskih eko-kompanija.

Od 1993, Toshiba grupa formuliše volonterske ekološke planove i upravlja posebnim ekološkim aktivnostima i njihovim ciljevima u skladu sa tim planovima. Korak po korak i iz godine u godinu, Toshiba pretvara Ekološku viziju 2050 u stvarnost. Jedan od ciljeva Toshiba grupe u 4. volonterskom ekološkom akcionom planu za 2012. godinu jeste smanjenje emisije šest vrsta gasova staklene bašte za 36 odsto do 2010. i za 38 odsto do 2012. godine.

Cilj ovog dokumenta je da pruži uvid u ciljeve koje je kompanija Toshiba Evropa GmbH ostvarila u protekle dve godine i predstavi ekološke aktivnosti koje dodatno poboljšavaju održivost kroz navođenje posebnih mera, projekata i procesa u Evropi. Radi što boljeg razumevanja, dokument je podeljen na odeljke: ekološki pristup u nabavkama, ekološki pristup u kancelarijama i proizvodnim postrojenjima, ekološki pristup u logistici, ekološki pristup na kraju životnog ciklusa proizvoda i ekološki pristup proizvodima.

Ekološki pristup u nabavkama

U nabavci delova i materijala za svoje proizvode, uvek na prvo mesto stavljamo ekološke materijale u odnosu na one koji bi mogli da budu štetni, i tražimo načine na eliminišemo materije iz naših proizvoda.

Pored odredbi direktive RoHS, koja ograničava upotrebu šest opasnih materija, Toshiba je dobrovoljno ograničila 42 materija plus još 40 (videti Toshiba smernice za ekološke nabavke ver08_eg02). Uptreba prvih šest materija je organičena u sklladu sa direktivom RoHS.

Pored ovih šest materija, Toshiba izbegava ili minimalno koristi opasne materijale kao što su materije koje umanjuju količinu ozona, polihlorovani naftaleni, PFOS i DMF i razne druge materije čija upotreba je ograničena u različitim zemljama. Pored toga, Toshiba dobrovoljno smanjuje PVC, tetrabrombisfenol A, i Brominated Flame-retardants – što ne spada u zahteve na osnovu direktive RoHS.

Svi naši dobavljači moraju da poštuju Toshibine smernice za ekološku nabavku i potpišu deklaraciju o nekorišćenju materija vezanih za ekologiju. Toshiba takođe promoviše nabavku proizvoda, delova i komponenti od onih dobavljača koji su posvećeni zaštiti životne sredine. U cilju jačanja svojih napora, Toshiba spovodi istraživanje o ekološkim performansama od 22 tačke kako bi rangirala ekološke performanse dobavljača. Prioritet je dat dobavljačima koji se visoko rangiraju na osnovu ovog ekološkog istraživanja. Osim toga, Toshibini stručnjaci savetuju dobavljače o tome kako da poboljšaju svoje rezultate u ovoj oblasti.

Iako je poštovanje zakona dovoljno da dobavljači dobiju odobrenje, svi Toshiba televizori, laptop računari, opciona i dodatna oprema moraju da prođu stroge interne testove koji su zahtevniji od RoHS testova. Čak se i ambalaža i neelektronska opciona oprema Toshibinih proizvoda dobrovoljno proverava na osnovu direktive RoHS. RoHS testiranje se vrši u Toshibinim laboratorijama u Regenzburgu (Nemačka), Plimutu (UK) i Kobjeržicama (Poljska).

Ekološki pristup u kancelarijama i proizvodnim postrojenjima

Ne samo da sami proizvodi i proizvodni procesi doprinose emisiji gasova staklene bašte, već  i objekti u kojima ljudi rade takođe moraju da se smatraju delom ekološkog uticaja kompanije. Iz tog razloga, Toshiba stalno modernizuje infrastrukturu u poslovnim zgradama i upravljanje u proizvodnim postrojenjima kako bi se smanjila potrošnja energije. Inovacije procesa u proizvodnji i upravljanju proizvodnim postrojenjima 2009. godine dovelo je do smanjenja emisijeCO2 Toshiba grupe za 2,49 miliona tona godišnje1.

Manje putovanja, manje emisije CO2

Komunikacija između timova u različitim zemljama je ključna za poslovne procese kompanije Toshiba. To je dovelo do velikog broja službenih putovanja širom Evrope. Da bi učinila poslovne procese efikasnijim i smanjila svoj karbonski otisak, kompanija je uvela video konferencije. Toshiba je instalirala 16 sistema za video konferencije širom Evrope kako bi podstakla saradnju sa kolegama u drugim predstavništvima i svela potrebu za putovanjima na minimum.

Pored toga, Toshiba obezbeđuje trening za zaposlene, ekološka takmičenja za decu zaposlenih, radionice u lokalnim školama i periodične revizije proizvodnih postrojenja, sa ciljem da se podigne ekološka svest zaposlenih i njihovih porodica.

Primeri lokalnih ekoloških aktivnosti

 • Nemačka

Toshiba centar za tehnologiju i servise u Regensburgu (TSC) nalazi se u zgradi koja je deo ,,Energetskog parka’’, gde se obnovljiva energija proizvodi na licu mesta. Zgrada TSC-a koristi mešavinu energije koja potiče od obnovljive energije iz izvora na licu mesta, uključujući biogas, geotermalnu energiju, fotovoltažnu energiju, vodu i vetar. Pored toga, klima uređaji koriste hlađenje vazduha iz spoljne sredine. Oko 70 odsto energije koja se koristila u TSC-u 2009. godine potekla je od obnovljivih izvora na licu mesta.

 • Poljska

Toshibina kompanija za proizvodnju i prodaju LCD televizora, Toshiba Television Central Europe (TTCE), smeštena u Poljskoj, vodi računa o ekologiji tokom svih faza životnog ciklusa televizora. Ovo je veoma važno; prema najnovijem Toshibinom ekološkom izveštaju, oko 25 odsto emisije CO2 televizora tokom celog životnog ciklusa potiče od nabavke materijala i proizvodnje:

Your browser may not support display of this image.

 • 100 odsto električne energije fabrike potiče iz obnovljivog izvora (hidroelektrana).

 • Ekonomično upravljanje materijalom i efikasna reciklaža: TTCE je ostvarila nultu emisiju otpada tokom celog proizvodnog procesa televizora. To znači da je procenat otpada koji može da se izdvoji pre odlaska na deponiju viši od 99,5 odsto.

 

Ekološki pristup u logistici

Transport i logistika značajno doprinose emisijama gasova staklene bašte, i zato Toshiba teži da smanji težinu i ambalažu. Ovo dovodi do smanjenja energije potrebne za tranport robe.

 • Svi elektronski uređaji za široku upotrebu (TV i DVD) standardno se transportuju morskim i kopnenim putem. Zbog velike količine svake pošiljke, transport morskim putem je efikasniji od vazdušnog transporta.
 • vazduh: 43 x više grama CO2 / km u poređenju sa morem
 • kopno: 6 x više grama CO/ km u poređenju sa morem
 • more: najefikasnije u gramima CO2 / km
 • Zahvaljujući smanjenoj upotrebi sirovina, današnji Toshiba televizori imaju težinu koja je za 36 odsto manja nego kod modela lansiranih 2007.
 • Od 2008 do 2011, veličina ambalaže koja se koristi za Toshibine televizore smanjena je do 35 odsto.
 • Smanjenje ambalaže za prosečni laptop računar od 15 inča dovodi do smanjenja težine od 25 odsto, smanjenja obima od 38 odsto i omogućava da se na paletu upakuje 52 umesto 34 uređaja.
 • Toshiba centar za tehnologiju i servise u Regensburgu (TSC) unapredio je jastuke za personalne računare koji se isporučuju iz fabrike u Kini: ranije su korišćeni jastuci sa strukturama koje nisu mogle da se razdvajaju u velikim kutijama za po šest uređaja. Danas ovi jastuci mogu da se razdvoje kako bi se koristili delovi pri prepakivanju uređaja. To znači da jastuci koji su se koristili za slanje u Evropu više ne moraju da se odlažu. Ovo logističko unapređenje dovelo je do godišnjeg smanjenja otpada od 96,707 tona ili 377 tona CO2.
 • Ekološki pristup na kraju životnog ciklusa proizvoda

  Da bi se smanjila količina otpada koji se odlaže i zaštitili prirodni resursi, Toshiba podržava nacionalne programe reciklaže. Otpadni materijal se posebno tretira kroz ponovno korišćenje, reciklažu i ponovnu upotrebu energije i donosi prednosti za životnu sredinu i ekonomiju.

  U većini evropskih zemalja, recikliranje elektronskog otpada reguliše direktiva o Upotrebljenoj električnoj i elektronskoj opremi (WEEE) koju je usvojila Evropska unija. U svakoj zemlji, kompanije koje pružaju usluge su odgovorne za reciklažu električne i elekronske opreme u skladu sa tom direktivom. Proizvođači im plaćaju u skladu sa količinom elektronskih uređaja koje prodaju u određenim kategorijama2.

  • U Nemačkoj, Toshiba sarađuje sa nekoliko kompanija u oblasti reciklaže upotrebljene elektronske opreme. Svaka od njih se kontroliše u pogledu poštovanja važećih regulativa. U 2010. godini su prikupile više od 7.200 tona za Toshibu na javnim lokacijama za preuzimanje i reciklirale skoro 82 odsto te količine.
  • U Velikoj Britaniji, Toshiba vodi nekoliko programa zamene gde korisnici mogu da zamene stari laptop računar ili televizor kako bi se obezbedio najviši standard reciklaže na kraju životnog ciklusa uređaja.
  • Zahvaljujući izuzetno efikasnom procesu reciklaže, fabrika televizora u Poljskoj (TTCE) je ispunila cilj za 2010. godinu od manje od 0,5 odsto otpada za deponije već na kraju 2007.

   

  Ekološki pristup proizvodima

  Ekološki televizori

  U prosečnom režimu rada, televizori ostvaruju uštedu od 45 odsto u odnosu na modele iz 2008; najnoviji modeli iz 2011. troše 25 odsto manje električne energije nego televizori iz 2010. EU Eko etiketa o potrošnji električne energije televizora zahteva označavanje potrošnje električne energije za svaki TV aparat. Nova etiketa sada prikazuje rezultate ovih napora.

  • Toshiba ima 52 modela televizora sa EU Eko etiketom do sada za 2011.
  • Svi Toshiba televizori zadovoljavaju regulative o potrošnji električne energije u standby režimu iz januara 2010. Kod nekih naših televizora iz 2010, potrošnja struje u standby režimu je manja od 0,2W.
  • Štedljivi LED se koristi kao izvor svetlosti za LCD televizore. Toshiba je lansirala svoj prvi LED TV u jesen 2009, i od tada proširila svoj globalni asortiman koji sada sadrži modele od 19 inča do 55 inča. Displeji sa LED pozadinskim osvetljenjem troše malo struje i ne sadrže živu. LED televizori su ekološki i nude bolji kvalitet slike uz elegantne linije i minimalistički dizajn.
  • Od 30. novembra 2011, na snagu stupa EU regulativa o označavanju potrošnje struje televizora. Toshiba pozdravlja ovaj potez u cilju obezbeđivanja jasnih informacija za korisnike i ranije je počela da primenjuje ove odredbe kako bi podržala inicijativu.
  • Glavni plastični delovi televizora imaju do 20 odsto materijala koji se reciklira tokom procesa proizvodnje kako bi se smanjio sirovinski otpad
  • Kutije za pakovanje televizora su napravljene od recikliranog kartona i mogu se u potpunosti reciklirati. Osim toga, težina ambalaže za televizore smanjena je u proseku za preko 30 odsto u odnosu na 2008. godinu. Sve ovo dovodi do uštede sirovina i unapređenja efikasnosti logistike.
  • Umesto kompletno odštampanog uputstva za upotrebu, Toshiba isporučuje televizore sa kratkim, osnovnim vodičem za instaliranje.  Kompletno uputstvo se može preuzeti sa Toshibinog vebsajta. Ova inicijativa eliminiše potrebu za obimnim uputstvima na više jezika i očekuje se da sačuva oko 25.000 drveća ili 1,67 miliona kg CO2 godišnje.

  Ekološki pristup osvetljenju

  Kad je Toshiba Lighting and Technology Corp., deo Toshiba grupe, razvila
  E-CORE LED asortriman proizvoda za osvetljenje, vodila je računa o sledeća četiri principa: ekologiji, uštedi energije, efikasnosti i ekonomiji. Toshibini LED proizvodi ne sadrže živu i skoro 100 odsto mogu da se recikliraju. Rade do 50.000 sati – za E-CORE PS sijalicu B2B, na primer, životni vek je jednak periodu dužem od 10 godina za profesionalne korisnike uz 10 sati korišćenja dnevno a za B2C sijalicu više od 20 godina pri prosečnom dnevnom korišćenju od 3 sata. LED sijalice štede do 80 odsto u odnosu na klasične sijalice i 50 odsto u odnosu na kompaktne fluoroscentne lampe koje postižu pun kapacitet čim se svetlost uključi.

  2010. godine su Luvr u Parizu i Toshiba započeli dugoročno sponzorsko partnerstvo: Toshiba obezbeđuje inovacije u osvetljenju za muzej tako što zamenjuje 4.500 konvencionalnih uređaja za osvetljenje Toshiba LED osvetljenjem, sa malom emisijom CO2 od 2011. do 2012. godine.

  Ekološki laptop računari

  Toshiba aktivno obezbeđuje jedinice sa malom potrošnjom struje za laptop računare, uključujući LED pozadinsko osvetljenje, SSD, i procesorske jedinice sa dvostrukim jezgrom; zato svi Toshiba laptop računari imaju sertifikat Energy Star® 5.0.

  Svi Toshiba laptop računari koriste AC-Adapter visoke klase efikasnosti V.

  Da bi se izbegla nepotrebna potrošnja struje, svi Toshiba laptopovi imaju opciju Power Saver koja kontroliše upravljanje napajanjem.

  Za efikasnu uštedu energije, sistem upravljanja Eco Utility omogućava korisnicima da smanje količinu struje koja se troši dok personalni računar radi tako što podešavaju nivo osvetljenja displeja i sleep režim rada.

  Naši B2B laptop računari registrovani kod EPEAT-a su rangirani na najvišoj poziciji u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

  Inicijativa ,,1,5 miliona sadnica drveća’’ Toshiba grupe

  Prvo sađenje drveća u Nemačkoj

  Kao deo Toshibine inicijative za sadnju 1,5 drveća, 8. aprila 2011. oko pedeset zaposlenih u Toshibi i menadžera iz Toshibe Evropa GmbH, Toshiba TEC Germany Imaging Systems GmbH i Toshiba Electronics Europe GmbH pomogli su eksternom partneru Bergwaldprojektu pri sađenju 2.000 drveća koje je zamenilo ono uništeno u velikoj oluji po imenu ,,Kiril’’ iz januara 2007.

  Ovj događaj je organizovan kao deo inicijative ,,1,5 miliona sadnica drveća’’ Toshiba grupe koja odražava duh Toshibine Ekološke vizije 2050, našu posvećenost praksi ekološkog upravljanja koja promoviše sklad sa prirodom i doprinosi reputaciji Toshiba grupe kao dobrog korporativnog građanina planete Zemlje.

  Zaposleni se na ovaj način povezuju sa prirodom. Prvi događaj ove vrste u Evropi naišao je na odličan prijem i mnogi zaposleni jedva čekaju sledeće sađenje drveća na jesen 2011. godine.

  Pored toga, od pokretanja programa za smanjenje karbonskog otiska 2007, preko 20.000 drveća je zasađeno u posebnim Toshiba šumama širom Velike Britanije.

  Leave a Reply