Hardware · IT

Toshiba najavljuje poslovne gubitke

Japanska Toshiba verovatno će u prvoj polovini godine zabeležiti operativni gubitak i značajno sniziti prognoze za celu godinu, budući da se njeno poslovanje vezano za čipove ubrzano pogoršava, objavili su u juče mediji

Globalno ekonomsko usporavanje slabi potražnju za Toshibinim čipovima koji se koriste u kućnim elektronskim uređajima, dok zasićenost ponudom smanjuje cene flash memorijskih čipova za mobilne telefone i prenosne muzičke playere, objavio je poslovni list Nikkei. Očekuje se da će taj elektronski gigant pretrpeti operativni gubitak od oko 30 milijardi jena (290 miliona dolara) u prvi šest meseci, budući da je globalno usporavanje naštetilo potražnji za mikročipovima.

Gubitak će predstavljati preokret u odnosu na prošlogodišnju dobit od 82,5 milijardi jena. I to će biti prvi put u pet godina da će grupa zabilježiti operativni gubitak za prvu polovinu godine. Toshiba, čije poslovanje uključuje američkog graditelja nuklearnih elektrana Westinghouse, ranije je prognozirala operativnu dobit od 70 milijardi jena. Kompanija nije želela da komentirše napise, istaknuvši da još uvek sakuplja podatke.

List Nikkei, koji nije naveo izvore informacija, objavio je da Toshiba razmišlja o smanjenju iznosa od 367 milijardi jena, koji je rezervisala za ovogodišnje kapitalno ulaganje u segment poluprovodnika.

Leave a Reply