IT

Traži se 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom

Konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte nastavlja projekat “Technology Fast 50”, takmičenje kojim se utvrđuje lista 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u Centralnoj Evropi. Na prošlogodišnjem takmičenju srpska kompanija Algotech se plasirala na 28. mesto a ti rezultati su joj omogućili i ulazak na listu 500 brzorastućih tehnoloških kompanija u EMEA regionu.

Projekat “Technology Fast 50” u Srbiji je pokrenut je prošle godine, dok se na području Centralne Evrope sprovodi već desetu godinu. Kompanije iz tehnološkog sektora same će se prijavljivati na takmičenje, a 50 najbolje plasiranih rangira se na osnovu finansijskih rezultata ostvarenih tokom poslednjih pet godina, čime kompanije dokazuju kontinuiran i brz rast. Na listi za prošlu godinu zabeležen je prosečni petogodišnji rast od 1271 odsto, što je najviša stopa rasta od pokretanja takmičenja.

Deloitte-ovi stručnjaci smatraju da bi na ovogodišnjoj listi mogle da dominiraju internet kompanije, budući da ovaj sektor nudi priliku za rast čak i u periodu krize. Naime, zahvaljujući povećanoj penetraciji broadband interneta u centralno-evropskom regionu, očekuje se nastavak rasta kompanija za on-line prodaju. Istovremeno, veliki oglašivači povećavaju broj oglasa na internetu i novim medijima kako bi unapredili svoju komunikaciju sa potencijalnim klijentima i efikasnije upravljali marketinškim troškovima.

“Iako je trenutna globalna ekonomska kriza svakako imala uticaja i na tehnološke kompanije u Centralnoj Evropi u poslednjem kvartalu 2008. godine, verujemo da za sada neće doći do dramatičnog pada prosečne stope rasta na listi,” komentariše Aleksandar Andrejin, viši menadžer u Sektoru za procenu rizika preduzeća u Deloitte -y.

Posebne kategorije u takmičenju biće “Zvezde u usponu”, mlade kompanije sa brzim rastom koje posluju kraće od pet godina,i “Velikih pet”, nova kategorija u koju će biti uvrštene kompanije čiji su prihodi u 2008. godini bili veći od 25 miliona eura. Kompanije se mogu registrovati za učestvovanju u takmičenju do 10. jula na veb stranici www.deloitte.com/fast50ce.

Pedeset kompanija koje uđu na listu za Centralnu Evropu automatski će biti nominovane na takmičenju za 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regionu (Evropa/Bliski Istok/Afrika).

Leave a Reply